utorok 27. júla 2021

Jasný prelet Nauky

 

Obr. 1: 27. júla 2021, čas 21:58 SELČ, exp. 10 sec; pri mimoriadne priaznivom prelete dosiahol modul Nauka jasnosť až -1 mag

Modulu Nauka sa podarilo napriek počiatočným obavám a technickým problémom prekonať všetky závažnejšie prekážky na svojej ceste k ISS. Skôr, akoby sa s ňou mala o 2 dni spojiť, sa 27. júla večer naskytla posledná možnosť vidieť z našich končín jej mimoriadne priaznivý, vysoký prelet. Zo začiatku to však tak priaznivo nevyzeralo, nakoľko ešte pár minút pred ním bola obloha takmer kompletne zatiahnutá. Navyše opäť panovala mierna neistota v čase preletu, keďže Nauka aj dnes poobede vykonala ďalšiu korekciu orbity, pričom jej nové parametre v čase pozorovania neboli známe. Dalo sa len tušiť, že zmena dráhy by mala byť o niečo miernejšia ako posledne. V očakávanom čase kulminácie o 21:57 sa vytvorila v oblačnosti pekná diera, no modul nikde. Objavil sa však už o minútu neskôr, pričom vďaka výške vyše 70° nad obzorom a vhodnému pozičnému uhlu sa konečne naplno ukázalo, čo v Nauke je. Jej jasnosť dosiahla úctyhodných -1 mag, pričom pohľad na ňu bol skutočne fascinujúci.

Obr. 2: 21:39 SELČ, exp. 6 sec; jasná ISS majestátne sa pohybujúca medzi oblakmi 

No nielen Nauka mala dnes mimoriadne priaznivý prelet. Už o necelých 20 minút skôr prelietala pri takmer zenitovom prelete aj ISS. Tá je teraz práve kvôli príchodu Nauky natočená inak ako obvykle - konkrétne svojou pozdĺžnou osou smerom k zemskému povrchu. Možno aj vďaka tomu dosiahla jej jasnosť až -4 mag (obr. 2).
Obr. 3: 22:17 SELČ, exp. 8 sec; posledný stupeň rakety Proton (2021-066B) si možno všimnúť tesne nad drôtmi elektrického napätia, krátko na to zmizol v zemskom tieni

Už oveľa menej priaznivejší, ale o to výnimočnejší prelet mal tento večer aj ďalší objekt súvisiaci s Naukou. Konečne sa mi podarilo odpozorovať tretí stupeň rakety Proton (objekt 2021-066B), ktorý ju pred necelým týždňom vyviezol na orbitu. Stupeň síce dosiahol výšku nad obzorom len 20° a zakrátko zmizol v tieni, bol však zreteľne viditeľný, pričom dosiahol jasnosť asi 2 mag. Dôvodom jeho zlej pozorovateľnosti je veľmi nízka dráha, na ktorej sa nachádza (momentálne len 181 x 298 km), pričom už o niekoľko dní nekontrolovane zanikne tento takmer 4-tonový kus kozmického odpadu v atmosfére.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára