piatok 24. mája 2024

Arabsat 6A

 

Obr. 1: 18. máj 2024, čas 23:35 SELČ, exp. 25 sec; telekomunikačný satelit Arabsat 6A pevne "stojaci" na pozadí pohybujúcich sa hviezd, dosahujúc jasnosť cca 9,5 mag.

Okrem obrovských Mentorov sú na geostacionárnej dráhe aj ďalšie prekvapivo jasné družice. A to nielen medzi vojensko-špionážnymi, ale aj komerčnými satelitmi. Arabsat 6A, ktorý je "zavesený" na 30,5 stupni východnej dĺžky, patrí medzi najjasnejšie, pričom dosahuje asi 9,5 magnitúdy. Tento saudskoarabský telekomunikačný satelit štartoval 11. apríla 2019 pomocou rakety Falcon Heavy pri jej vôbec prvom komerčnom štarte. Už len z toho, že na tento štart bola použitá takáto silná raketa je zrejmé, že ide o vskutku masívny stroj. So svojimi takmer 6,5 tonami naozaj patrí do prvej päťky najťažších komerčných geostacionárnych satelitov. Rozmery satelitu tiež nie sú vôbec zanedbatelné - v plne rozloženom stave aj s anténami má základné teleso takmer 9 metrov na dĺžku a vyše 5 metrov na šírku. No to hlavné, čo pravdepodobne Arabsatu 6A pridáva jasnosť sú jeho solárne panely. Údaj o ich presnom rozpätí síce nie je verejne dostupný, no určite dosahuje niekoľko desiatok metrov (pravdepodobne vyše 50), čo je nevyhnutné pre energetickú spotrebu takto výkonného satelitu. Ten pokrýva televíznym signálom rozsiahle oblasti severnej Afriky, Stredného východu a čiastočne aj južnej Európy. Poskytuje aj rozhlasové, telefónne a internetové služby. Svojimi službami dopĺňa a do budúcna aj plne nahradí ďalší satelit spoločnosti Arabsat s označením 5A.  

Obr. 2: Grafické znázornenie satelitu Arabsat 6A

Ten si možno na mnou urobených fotografiách tiež všimnúť, hoci je výrazne slabší, dosahujúc len asi 11 mag. Je to hlavne tým, že tento satelit je o dosť menší, rozmery jeho základného telesa sú 2,5 x 3 metra a váži necelých 5 ton. Rozpätie jeho solárnych panelov však dosahuje až 39 metrov, čo pravdepodobne nebude výrazne menej ako u Arabsatu 6A, o to viac je markantný rozdiel v jasnosti oboch satelitov pozoruhodný. Arabsat 5A štartoval 26. júna 2010 pomocou rakety Ariane 5 a jeho plánovaná životnosť vyprší už budúci rok.

Obr. 3: 18. máj, 23:43 SELČ, exp. 20 sec; bližší pohľad na okolie satelitu Arabsat 6A, kde v jeho blízkosti vidno aj ďalšie geostacionárne satelity - Arabsat 5A, Türksat 5A a EDRS-C. Satelit medzi poslednými dvoma menovanymi sa mi nepodarilo identifikovať

Na fotografiách s dlhou expozíciou si možno v blízkosti jasného Arabsatu 6A všimnúť aj ďalšie, slabšie satelity, všetky s jasnosťou okolo 11 mag. Nie vždy ich je však ľahké z dostupných informácii spoľahlivo  identifikovať. Okrem Arabsatu 5A (obr. 4)  je na fotografi (obr. 3) vidieť aj Türksat 5A, ktorý sa nachádza na 31° východnej dĺžky. Tento turecký telekomunikačný satelit odštartoval 8. januára 2021 pomocou Falconu 9 a váži okolo 3,5 tony (obr. 5).
Obr. 4: Arabsat 5A

Posledným satelitom, ktorý som v blízkosti Arabsatu 6A identifikoval, je EDRS-C. Ten už nie je klasickým komerčným telekomunikačným satelitom, ale je súčasťou nezávislého európskeho systému retranslačných družíc EDRS (European Data Relay System), ktoré poskytujú vysokokapacitné spojenie medzi viacerými, hlavne vedeckými, družicami na nízkej obežnej dráhe a pozemnými stanicami. Satelit váži viac ako 3 tony a štartoval 6. augusta 2019 pomocou rakety Ariane 5.

Obr. 5: Türksat 5A


    Obr. 6: Satelit EDRS-C

Obr. 7: Túto náhodou vzniknutú fotografiu sem pridávam ako bonus, pri ktorom si možno pekne uvedomiť, akú technologickú komplexnosť a vyspelosť dosiahla naša civilizácia. V jednom zornom poli vidieť nielen lietadlo prevážajúce mnohých cestujúch medzi rôznymi časťami planéty, ale aj viac ako 36 000 km vzdialené satelity, ktoré nad touto planétou obiehajú a umožňujú komunikovať a prenášať informácie miliónom ľudí. Arabsat 6A si možno všimnúť blízko stredu zorného pola, naľavo od čiary lietadla. Čas vzniku fotografie je 23:33 SELČ, exp. 25 sekúnd. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára