nedeľa 25. júla 2021

Nauka po druhýkrát

 

Obr. 1: 24. júla 2021, čas 21:56 SELC, exp. 6 sec; Nauka klesajúc k obzoru prechádza cez súhvezdie Pegasus

Po včerajšom prvom fotografovaní modulu Nauka nastala nasledujúci deň ďalšia možnosť na jeho sledovanie, tentokrát za dokonca ešte priaznivejších podmienok, keďže prelet mal nastať neskôr, na tmavšej oblohe. Večerná obloha síce bola čiastočne pokrytá oblačnosťou, no za pokus to určite stálo. Modul mal podľa predpovedí kulminovať o 21:50 SELČ, no keďže sa medzitým na internete rozniesla správa o tom, že Roskosmosu sa podarilo v poobedných hodinách navýšiť dráhu problematickému modulu pomocou hlavných motorov DKS, dalo sa tušiť, že Nauka bude prelietať neskôr. Predpoveď na heavens-above.com totiž počítala ešte s dráhou pred týmito korekciami o výške 238 x 370 km (a do písania tohto článku sa neaktualizovala) .

Obr. 2: 24. júla, čas 21:55 SELČ, exp. 6 sec; Nauka po kulminácii prelieta cez súhvezdie Cefeus

 Očakávanie sa naplnilo a v uvádzaný čas sa Nauka neobjavila. Nasledovali ďalšie minúty a stále nič. Až o 5 minút neskôr sa ukázala kulminujúc vo výške asi 45°, teda o cca 8° viac, ako uvádzala pôvodná predpoveď. Takéto časové oneskorenie preletu v kombinácii s mierne odlišným pohybom na hviezdnom pozadí (viď obr. 3) dáva tušiť, že korekcia orbity bola dosť signifikantná. Môj tip - apogeum sa dostalo nad 400 km a perigeum nad 300. Aj jasnosť modulu sa mi zdala trošku nižšia oproti predchádzajúcemu pozorovaniu - asi 1 mag. Aktuálne parametre a teda aj to, či vyšiel môj tip, zverejním do článku dodatočne.

Obr. 3: Trajektória Nauky na hviezdnom pozadí podľa neaktúálnych dát. V porovnaní s fotografiami (obr. 1 a 2) si možno pekne všimnúť rozdiel v predpovedanom a reálnom prelete

Update 25. júla 22:00: V priebehu dňa boli po dlhej dobe zverejnené aktuálne parametre Nauky po včerajších korekciách a ukázalo sa, že môj tip vcelku vyšiel. Aktuálne sa totiž pohybuje vo výške 334 x 406 km. Mimochodom, vyzerá to tak, že páni z Roskosmosu vedia byť skutoční machri a vyriešili všetky závažnejšie problémy s modulom až do takej miery, že opäť začal platiť termín 29. júla 2021 pre spojenie s ISS.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára