pondelok 9. apríla 2018

Raketa Sojuz 2-1v (2018-28B)


Štart rakety Sojuz 2-1v z 29. marca 2018
Posledný stupeň rakety Sojuz 2-1v som nasnímal 6. apríla 2018 o 21:36 SELČ. Raketa je nasnímaná krátko po vystúpení zo zemského tieňa, pomerne nízko nad severným obzorom v súhvezdí Kassiopea. Teleso vykazovalo periodické variácie jasnosti, pričom v maxime (označenom šípkou) dosiahlo asi 2,5 mag.

Táto špeciálna variácia rakety Sojuz, výnimočná tým, že je bez postranných urýchľovacích blokov, štartovala na svoj v poradí štvrtý let 29. marca 2018 z kozmodrómu Pleseck. Je to moje prvé pozorovanie posledného stupňa Block I z tohto typu rakety, ktorý je optimalizovaný na vynášanie ľahkých nákladov. Tým terajším bola neveľká vojenská družica typu EMKA, oficiálne označená ako Kosmos 2525. O tomto novom type ruských vojenských družíc nie je známych veľa informácii, predpokladá sa však, že sú určené pre optický prieskum Zeme. Raketa vyniesla družicu na kruhovú, polárnu a pomerne dosť nízku obežnú dráhu (v čase fotografovania sa objekt nachádzal vo výške 313 x 315 km).

Táto raketa počas svojho štartu pripravila pozorovateľom na severe Ruska ešte oveľa krajšie divadlo v podobe nádherných umelých komét, spôsobených ako aktívnou činnosťou raketových motorov, tak aj oddelením a následným pádom prvého stupňa, z ktorého sa stále vyparovali pohonné látky - na doleuvedených fotkách od Sergeja Kokovina ho predstavuje oranžová eliptická "špirála". Viac o jave umelých komét (aj keď tento názov sa v súčasnosti už veľmi nepoužíva) je možné nájsť v mojom článku venovanom tomuto fenoménu - tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára