sobota 30. marca 2019

USA-290

USA 290, 29.3. 2019, 19:19 SEČ, exp. 15 sec
Večer 29. marca 2019 som prvýkrát nasnímal USA-290, najnovší prírastok flotily prísne tajných amerických satelitov typu Keyhole-11. Teda pravdepodobne... Tento satelit, štartujúci 19. januára tohto roku na rakete Delta-IV Heavy je totiž ešte tajomnejší, ako sa pôvodne predpokladalo. Dlhšie pred štartom väčšina odborníkov špecializujúcich sa na sledovanie tajných satelitov nepochybovala o tom, že pôjde o prvého člena z novej, v poradí už piatej generácie fotoprieskumných družíc KH-11. Avšak po zverejnení prvých predštartovných NOTAMov (teda varovaní pre námornú a leteckú prepravu o zónach padania častí nosnej rakety) mnohí spozorneli. Všetky doterajšie satelity KH-11 sa totiž pohybujú na excentrických helio-synchrónnych dráhach o sklone cca 98°. Tieto dráhy im umožňujú prelietavať nad tými istými oblasťami sveta v rovnakom čase, vďaka čomu sú snímané objekty vždy nasvietené Slnkom pod rovnakým uhlom, čo napr. umožňuje ľahšie vypočítať výšky sledovaných objektov. Satelit USA-290 bol však navedený na dráhu so sklonom 74°, ktorá nemá s helio-synchrónnou orbitou nič spoločné. Výška, po ktorej sa pohybuje, je tiež pre Keyholky dosť netradičná - 393 x 421 km. USA-290 sa tak po satelitoch USA-276 a neúspešnom satelite známom len ako Zuma stal ďalšou záhadnou americkou vojenskou družicou, ktorej poslanie je menej jasné ako pri jej ľahšie predvítateľných predchodcoch.
Štart satelitu USA 290 na jednej z najsilnejších rakiet súčastnosti - Delte IV Heavy

Napriek tomu sa stále mnohí odborníci prikláňajú k tomu, že predsalen ide o novú generáciu fotoprieskumného satelitu, u ktorého bol schválne zvolený nový typ nehelio-synchrónnej dráhy, ktorý si už proste nepotrpý na snímanie zemského povrchu pri rovnakej výške Slnka.

Nevieme, možno nám jeho presnejší účel odhalia neskôr ďalšie pozorovania vývoja dráhy, prípadne priame optické pozorovania cez ďalekohľady. Počas môjho pozorovania som zatiaľ odhalil len to, že pri vhodnom fázovom uhle je satelit pomerne jasný, pričom na fotografii som zachytil najjasnejšiu časť jeho preletu, keď dosahoval asi 1,5 magnitúdy. Pozorované boli aj dva kratučké záblesky o zápornej magnitúde (jedno slabšie zjasnenie je zachytené aj na začiatku snímanej stopy). Mimo toho pri nevhodnejšom nasvietení bol však satelit pomerne slabý a jeho jasnosť klesala až k 4 magnitúdam.

9 komentárov:

  1. Dobrý deň, vážený pán Marián,

    Spýtam sa vás rovno, ako úplný laik, ako spoznáte na oblohe, najmä v noci, že ide práve o tento satelit viz. 'USA 290' a nie o iný? Spoznáte to podľa akých poznatkov? Podľa nejaké dostupné mobilné satelitné aplikácie, alebo podľa iných dostupných dát, alebo podľa čoho? Pýtam sa takto hlúpo práve preto, lebo neviem, nepoznám túto problematiku vo vyhľadávaní tajných vojenských a špionážnych satelitov, zo strany 'lovcov špionážnych satelitov' ... Ďakujem Vám mnohokrát za Vašu odpoveď.

    PS: Je síce pravdou, že sa o túto problematiku nejakú dobu zaujímam, ale vôbec netuším, ako rozpoznať, podľa čoho, o aký satelit či rovno satelity ide? V podstate sa zaoberáte rovnakou činnosťou, ako pán Dr. Marco Langbroek, že?

    S pozdravom,


    Tomáš Toman, 46, Česko
    Nezávislý poradca bezpečnostnej a zahraničnej politiky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň pán Toman,
      Pri rozpoznávaní satelitov na oblohe využívam hlavne servery ako heavens-above.com a calsky.com, ktoré obsahujú rozsiahle databázy orbitálnych parametrov prakticky všetkých umelých objektov v okolí Zeme. Na daných serveroch si môžte zadať vašu geografickú polohu a na jej základe sa Vám zobrazia možnosti pre sledovanie satelitov v určitý čas aj so zobrazením, kde presne na oblohe sa bude satelit premietať. Potom už stačia len základné znalosti pre orientáciu na nočnej oblohe a ak sú pre pozorovanie satelitu dobré podmienky (dostatočne tmavá obloha, vhodné nasvietenie satelitu, atd), nie je problém ho na danom mieste oblohy spozorovať.

      Toto je už ale v podstate pohodlné pozorovanie z dostupných dát na serveroch. Vyšším levelom, ktorým sa zaoberá napr. aj Vami spomínaný Marco Langbroek, je dopĺňanie dát do týchto serverov pre satelity, ktoré majú oficiálne utajené orbitálne parametre. Ide hlavne o vojensko-špionážne satelity USA, ale aj ich spojencov, ako Japonsko, Izrael či Francúzsko. Toto už je časovo náročnejšia práca a často pripomína hľadanie ihly v kope sena, napriek tomu vo väčšine prípadov lovci satelitov nakoniec nájdu čo hľadajú. Americký CSpOC (ktorý sleduje a vytvára katalóg všetkých satelitov okolo Zeme) síce nezverejní parametre vojenského satelitu pre verejnosť, ale inak jeho prítomnosť na orbite nemôže utajiť. Vojenské satelity sú pomerne často véľké objekty a odrážaju veľa svetla, takže ich prítomnosť sa skôr či neskôr pozorovateľmi zaznamená. Ide len o to správne ich zidentifikovať, čo sa deje často vylučovacou metódou. Pozorovatelia totiž vedia približnú rovinu dráhy satelitu už hneď po štarte na základe varovaní povinne vydávaných pre námorníctvo a letectvo v súvislosti s dopadom stupňov nosnej rakety. Z nich vypočítajú súbor približných parametrov dráhy a na základe nich prehľadávajú oblohu. Ak narazia na satelit, ktorý po porovnaní s existujúcimi databázami nezodpovedá žiadnemu známemu satelitu, vypočítajú jeho aktuálnu dráhu a časovo ju extrapolujú k štartu hľadaného satelitu. Ak vychádza, že neznámy satelit sa v čase štartu nachádzal nad kozmodrómom, z ktorého prebehol štart, je prakticky potvrdené, že nájdený neznámy objekt je hľadaným satelitom. Jeho dráha sa samozrejme ďalej sleduje a upresňuje.

      Ďakujem za prejavený záujem o danú problematiku a dúfam že Vás moja odpoveď uspokojila. Ak by ste mali nejaké ďalšie otázky, vkľude sa ozvite.

      S pozdravom
      Marián Šabo

      Odstrániť
    2. Ďalej by som sa Vás spýtal, ak ešte môžem, vážený pán Šabo, čo si myslíte o tom, že napríklad u satelitu USA 144 - NROL-9 (Misty-2), ale aj neoficiálne pomenovaný ako EIS (starý názov 8X), ale aj, u ktorého sa u NSA prezýva ako 'KH-13', prevádzkovaný americkou NSA je vraj "oficiálne" ako dávno vyradený satelit, čiže ako 'Deb' čiže Debris...? Čo si aj o tomto myslíte? Ja skrátka, neverím, že za miliardové satelity by za tak krátku dobu vyradzovali z prevádzky? Ja tomu jednoducho neverím. Tieto informácie som zistil náhodou, len nedávno z jedného odborného článku (webu), ktorý mierne nastiňoval informáciu, že vlastne satelit 'Misty-2' je NSA satelit s týmito neoficiálnymi názvami 'EIS', alebo aj ako 'KH-13'! Skoro som z toho spadol na zadok, keď som pochopil, z toho článku, že vlastne satelit Misty-2 je v skutočnosti (v NSA) vedený, ako EIS alebo aj ako KH-13, ako mu NSA prezýva a dodnes tento satelit používajú.
      Avšak, teraz neviem, to by som klamal, ale niekde som snáď čítal, že Američania už majú, alebo že sa chystajú vypustiť do vesmíru na svoju obežnú dráhu špionážný satelit novej generácie, ktorý by mal snáď nahradiť tento tzv. "Dosluhujúci" Misty-2, a že by sa mal snáď volať rovnako, len s trojkou. 'Misty-3', opäť pod taktovkou NSA? Neviete tiež aj o tomto niečo?

      Viete, pán Šabo, ja si myslím, že sa koľkokrát zámerne píše v médiách a ďalších médiách nepravda o tom, že tento či tento satelit bol vyradený z prevádzky, alebo, že skrátka, skončila jeho životnosť, pričom bol napríklad nedávno ešte len vypustený na svoj orbit. Napríklad, ako je to u náhodne vybraných satelitov: AENEAS, MSX, SHARC, Misty-2, alebo tiež, konkrétne, pokiaľ ide o satelity 'KH 11-12', 'KH 11-13' a 'KH 11-14'. Skrátka, nechce sa mi veľmi veriť, že by u takto naozaj veľkých, špionážnych satelitov, sa pomerne skoro vyradzovaly z prevádzky, či už z akéhokoľvek dôvodu, teda, údajne vyradzovaly...? Nechce sa mi tomu moc veriť, keď tie ich, americké špionážne satelity stojí miliardy dolárov... Aj keď na druhú stranu, chápem, že všetko má raz svoju dostupnú životnosť, a že nič nevydrží večne?

      Ale ako hovorím, napríklad jeden z týchto špionážnych satelitov bol vypustený niekedy v roku 2005 a už je vyradený?? Z akého dôvodu? To už sa nikto nedozvie, samozrejme, ako inak...? :-/

      Takže, ako som už spomenul, ja Američanom neverím, čo hovoria, keď hovoria, že im nejaký satelit pri štarte niekde spadol, alebo, že daný satelit doslúžil apod... :-/

      Čo Vy, vážený pán Marián, ako ste na tom Vy, s dôverou a názorom na tieto udalosti? Vel'mi pekne Vám ďakujem za Vaše odpovede. Vážím si toho! :-)

      S úctou.

      Tomáš Toman

      Časť druhá:

      Odstrániť
  2. Dobrý deň, vážený pán Marián!

    Rád by som Vám poďakoval za Vašu odpoveď, ktorá bola naozaj veľmi obsiahlá, a ako vidno, aj veľmi odborná, čo ma veľmi teší! Dozvedel som sa, vďaka Vám, veľa vecí, ktoré som nevedel. Je vidieť, že tejto problematike, ktorá je v dnešnom svete veľmi populárná a špecifická, veľmi dobre rozumiete a veľmi dobre sa v tomto orientujete? No, ešte aby nie, však? :-)

    Avšak, píšete okrem iného, že: 'Americký CSpOC (ktorý sleduje a vytvára katalóg vsetkych satelitov okolo Zeme)'. Ale ja som mal zato, že katalóg satelitov, tých všetkých, zo všetkých krajín, že obstaráva americký NORAD? Alebo, aký je teda rozdiel medzi týmito dvoma vládnymi agentúrami?

    A aby som ešte nezabudol, keď už Vás mám "na drôte" po emailovej komunikácii, ako sa hovorí, vážený pán Šabo, tak čo si myslíte o doterajšom stave amerického, špionážneho satelitu, ktorý údajne a záhadne spadol? Ide o americký prísne tajný špionážný satelit USA 280 (Zuma), alebo aj ako Eagle-3. Malo by ísť podľa mojich dostupných informácií o typ satelitu so systémom ELINT.
    Viete, úprimne, veľa ľudí, ktorí sa zaujímajú a zaoberajú touto problematikou, neverí, a to aj zo strany Američanov, že tak šialene drahý špionážný satelit spadol? A úprimne, aj keď nie som boh vie aký skeptik, aj ja tomu ani za mak, neverím, že im spadol! :-) Čo Vy, čo si o tom myslíte Vy, vážený pán Marián, aká je Vaša téza? Ďakujem. Ďakujem Vám za odpoveď aj na túto moju otázku. :-)

    Viete, ono sa to dnes veľa pletie a vo veľkom, ako som v poslednej dobe, zistil. Čo sa týka práve tu tých zverejnených typov, nielen amerických špionážnych a vojenských satelitov so systémami SIGINT, ELINT, TELINT, RADINT, MASINT, CELINT atď., Atď... Musel som vo svojej satelitnej databázi meniť, prepisovať desiatky satelitov, najmä u tých amerických a ruských, ich systémové zaradenie ELINT na SIGINT a naopak! Šialené! A prečo? pretože bohužiaľ, každý zdroj, ktorý sa zmieňuje o danom satelite, vám napíše na web stránke, že ide o systém ELINT, ale nakoniec a v skutočnosti ide vlastne nie o ELINT, ale nakoniec o SIGINT, a potom sa v tom vyznajte, však? :-/ Akoby zámerne zahmlievali informácie, alebo je zámerne pozmenili, tí, ktorí o danom satelit píšu... :-/ Takže mi môj zoznam satelitov dal pekne zabrať s jeho prepisovaním u väčšiny amerických špionážnych a vojenských satelitov, vr. tých ruských... :-/

    Časť prvá:

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak postupne... Za oficiálnu katalogizáciu objektov v kozmickom priestore v súčasnosti plne zodpovedá CSpOC (Combined Space Operations Center), nie NORAD (Veľitelstvo severoamerickej protivzdušnej obrany). Ten to mal v kompetencii v dávnejšej minulosti, v súčasnosti sa už ale na tejto katalogizácii nepodieľa, aj keď jeho zariadenia (napr. vysokovýkonné radary) sú CSpOC pre tento účel stále využívané a zo starších dôb ostalo zachovávané aj katalógové označenie satelitov pod tzv. NORAD number.

    Čo sa týka Vašej nedôvery k zverejňovaným informáciám o vojensko-špionážnych satelitoch, je pochopiteľná, ale treba rozlišovať medzi tým, čo sú oficiálne informácie a čo neoficiálne. Treba si uvedomiť, že o drvivej väčšine takýchto satelitov, hlavne spadajúcich pod NRO, nie sú oficiálne zverejnené žiadne informácie, a to doslova! Vyplýva to z povahy daných misii veľmi citlivých pre národnú bezpečnosť USA a ich spojencov a deje sa tak úplne zámerne. Drvivá väčšina informácii, ktoré nájdete o týchto satelitoch na internete či v médiách, pochádza od autorov, ktorý s oficiálnymi informáciami pracujú len minimálne, pokiaľ vôbec a k akým takým údajom sa snažia dopracovať z iných zdrojov. Tie často vychádzajú práve z údajov sofistikovaných pozorovateľov družíc, ktorý dianie na oblohe systematicky sledujú celé desaťročia a vďaka tomu si rozsiahlymi analýzami vytvorili prehľad o možnom účele satelitu. Nikdy však netvrdia, že to musí byť stopercentná pravda! Tú stále vedia len v NRO. ;) Preto by som ani mnohé médiá či weby zaoberajúce sa danou témou neobvyňoval z nejakého úmyselného zahmlievania faktov - proste pracujú s tým čo majú a môžu sa pomýliť, prípadne nebyť v danej problematike dostatočne zorientovaný. Časté tiež býva to, že jeden odborník sa kloní k jednej verzii, druhý zase k inej.

    Typickým príkladom je práve aj Vami spomínaná Zuma. O aký typ satelitu išlo, to môžme už len špekulovať a či je pravdivá verzia s neoddelením od nosnej rakety Falcon? Nuž, jednak máme neoficiálne potvrdenie zo šetrenia senátneho výboru že tomu tak bolo ale čo je hlavné a nezávisle overené, tento satelit sa na orbite nikdy nenašiel. A verte mi, že lovci satelitov sa hodne snažili. Každopádne sa stále nájde časť ľudí aj z odbornej komunity, ktorí sa domnievajú, že satelit sa v skutočnosti úspešne oddelil a vymanévroval na inú, nikým neočakávanú dráhu, prípadne má prvky sofistikovanej satelitnej kamufláže ktoré sťažujú jeho detekciu. Každopádne bez toho, aby sa satelit našiel, sú to len čisté špekulácie.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Som tiež rád že ste spomenuli satelit USA-144 (alias Misty-2), pretože ten je krásnym príkladom toho, ako cez poctivé, hoc neoficiálne zdroje môžme aspoň čiastočne poodhaliť rúško tajných satelitov. Tento satelit robil po štarte na orbite rozsiahle manévre a nakoniec skončil na pomerne vysokej orbite, na ktorej bol amatérskymi pozorovateľmi dlhé roky sledovaný. Z detailnej analýzy jeho správania na orbite vyplynul šokujúci fakt - na jeho orbitu má prekvapivo veľky vplyv obyčajné slnečné žiarenie a to až do takej miery, že sa nemôže jednať nielen o ťažký veľký, ale ani len o malý satelit. Z analýzy vyšlo, že musí ísť o obyčajnú, vysokodrazivú plachtu! Podľa všetkého satelit Misty-2 nebol žiadny satelit typu KH ani nič podobné, ale slúžil pre testovanie satelitnej kamufláže. Schválne s ním manévrovali na rôznych dráhach, na ktorých vypúšťal klamlivé ciele (plachty), ktoré mali oklamať pozorovateľov. A nebyť ich detailných analýz, táto snaha by im aj plne vyšla. Vlastne tak trocha sa tak aj stalo, pretože čo sa stalo s materským objektom dotyčnej plachty (čo je práve oficiálne katalogizovaný DEB - úlomok), skutočným satelitom USA-144, nevieme, nakoľko sa dodnes nenašiel. Možno po oklamní pozorovateľov vymanévroval na ešte vyššiu dráhu, možno bol po splnení svojej úlohy deorbitovaný, nevieme...

    A tu sa dostávam aj k Vášmu skepticizmu ohľadom vyraďovania týchto satelitov. Opäť, ak ste narazili na poznámku o tom, že NRO satelit bol vyradení, alebo stiahnutý z orbity, určite to nepochádza z oficiálneho zdroja. Proste je to predpoklad založený na tom, že pozorovatelia napr. daný satelit už nenašli na orbite, prípadne dlhodobo nejaví aktivitu, nemanévruje a zmeny jeho dráhy sú len prirodzené (napr. vplyvom zvyškov atmosféry). Napr. Vami spomínaný KH 11-12, skôr známy pod označením USA-129, bol na oblohe pozorovaný ako aktívny satelit takmer 20 rokov, čo je na satelit hodne dlhá doba (väčšina družic je stavaná na max 10 - 15 ročnú životnosť). Keď sa ho v roku 2014 napriek mnohým pokusom nepodarilo opätovne pozorovať, stalo sa logickým záverom, že po takto dlhej dobe bol satelit deorbitovaný. A podobne je to aj s ďalšími Vami spomenutými misiami.

    Takže áno, v danej problematike utajených satelitov, kde máme veľmi málo oficiálnych údajov, si treba dávať pozor na dohladateľné informácie, ale zároveň treba rozlišovať, či vychádzajú z analýzami a pozorovaniami podložených zdrojov, alebo sú to len nepodložené špekulácie. ;)

    Prajem pekný deň!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobrý deň, vážený pán Šabo!

    Veľmi Vám ďakujem za Vami opäť rozsiahlé a skvelé, odborné informácie a odpovede, ktorých si veľmi vážim!

    Avšak, rád by som sa ospravedlnil, ja samozrejme a zámerne nepodezírám tlač či konkrétne novinárov, z klamstva, či zámerných lží, zahmlievať verejne, nepravdivé alebo zavádzajúce informácie o danom satelite, to iste nie? Skôr to bola odo mňa len domnienka, pocit, že by sa to mohlo aj tu a tam, stávať? :-)

    Avšak, keď to zhrnieme, čo sa týka týchto všetkých špionážnych satelitov, vládnej spoločnosti NRO, pod ktorú spadá väčšina vojenských a špionážnych satelitov (amerických), :-) a až potom tie ďalšie pod NSA, CIA a prípadne FBI a ďalšie vládne agentúry, tak keď ste hovoril o tých zámerných manévroch daných špionážnych satelitov, tak sa vlastne na sto percent nevie, či skutočne sú dané tieto satelity, tzv. "Deb." (Debris) alebo nie sú a pôsobia naďalej na svojich orbitoch, však?
    Alebo, ako ste sám poznamenal, väčšina týchto satelitov je tvorená tak, aby mala maximálnu životnosť 10-15 rokov... Čo je väčšinou pravda. Avšak sú, a to viem celkom iste, pretože sa o túto problematiku zaujímam naozaj veľmi dlho, určité, vybrané špionážne satelity, najmä s kódovým označením 'TRUMPET' a 'MENTOR' či 'Advanced ORION' apod., navrhnuté tak, pretože takéto satelity sú veľmi veľké (majú, niektoré z nich až 105 m v priemere, sieťovú parabolickú anténu) a váži niekoľko ton, aby mali takéto špionážne satelity, ktoré odpočúvajú celý svet, životnosť až 50 rokov, ak nie viac? :-)
    Takže aj takto dlho od výroby a samotného vypustenia, takto obrovského špionážneho satelitu, sa vyrába tak, aby mali naozaj až takto dlhú životnosť, až 50 rokov, naozaj. Preto sú takto veľké, významné, dôležité pre zachytávanie spravodajských informácií a pretože je tak 'vesmírne' drahý... :-) Preto u takýchto satelitov, takto dlhá životnosť. Naviac má taký satelit toľko paliva, že by to vystačilo až na cestu na Mars! :-D Samozrejme s trochou nadsadenia a humoru.

    Dobre! Uvidíme, či sa nám nakoniec tá 'Zuma' niekde, niekedy náhodou neobjaví? Pretože len tá Zuma (USA 280) stála vládu niekoľko miliárd dolárov... :-( A aby si takýto drahý a významný satelit nechali Američania spadnúť, no, neviem…?? ��

    S pozdravom, a s prianím veľa zdravia a úspechov, vážený Pán Šabo! Opatrujte sa!

    PS: Vážený pán Šabo, ak ste na Facebooku či na Twitteri, popr. na WhatsApp a ak chcete, napíšte mi na môj email (thomas.toman@protonmail.com) adresu-y. Ďakujem. Rád by som Vás mal, takého skvělého odborníka, medzi mojimi priateľmi! :-)


    Tomáš Toman, 46, Česko
    Nezávislý poradca bezpečnostnej a zahraničnej politiky

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dobrý deň, vážený pán Šabo,

    Mal som zato, že budete ešte reagovať na moju poslednú odpoveď. Teda, aspoň krátko čiže aspoň niečo? :-) Alebo nemáte pocit, že byste mohol ešte k tomu niečo dopovedať či dodať? Len v krátkosti? :-) Ďakujem. Nechcem Vás od ničoho ani na chvil'očku zdržovať, to iste nie? :-) Ďakujem Vám!

    S pozdravom,

    Tomáš TOMAN

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň,
      Pardon, z otázok vo Vašej poslednej reakcii som si nebol istý, či neboli len rečníckeho charakteru, navyše v záplave iných povinností som na nejakú prípadnú reakciu na ne popravde aj zabudol. :)

      Ale v poriadku, stručne Vám teda odpoviem tam, na čo predpokladám že ste chceli odpoveď. Čo sa týka tých úlomkov, ktoré byť úlomkami vlastne nemusia, áno, môže sa tak diať a aj sa to deje. Najznámejším príkladom sú páry ELINT satelitov NOSS, ktoré sa pohybujú v tesných formáciách za sebou, no druhý zo satelitov je oficiálne vždy označený ako "debris", hoci je úplne stopercentne jasné, že o žiadny úlomok nejde (viac napr. tu - http://satellitehunter.blogspot.com/2013/08/noss-3-3-2005-4a-c.html?m=0).

      No a čo sa týka tej životnosti veľkých satelitov ako TRUMPET či MENTOR... Nuž, Vami spomínaných 50 rokov je podľa mňa hodne prestrelených a hlavne neoveriteľných, každopádne je ale pravda že najstaršie satelity systému TRUMPET (vypustené v polovici 90tych rokov) sú podľa všetkého stále funkčné, životnosť presluhujúca 25 rokov sa teda nedá vylúčiť. Otázne je, či je to aj skutočne dizajnovaná životnosť, alebo skôr šťastie že tieto satelity majú v drsných vesmírnych podmienkach (pravdepodobne) stále dobrý stav. Treba myslieť aj na to, že tieto satelity nemusia byť 50 rokov funkčné, aby dostatočne splnili svoju úlohu. Po oveľa kratšom čase sa totiž stávajú zastaranými, čoho dôkazom je aj to, že ich nové, vždy upgradovanejšie verzie sú vypúšťané každých cca 10 rokov. Navyše napriek tomu, že tieto satelity majú obrovské, možno až 100 metrové parabolické antény, v skutočnosti ich hlavné teleso je pomerne malé a lahké (na základe použitých nosičov a orbitálnych dráh sa predpokladá hmotnosť max do 5 ton) a teda aj prehnané úvahy o obrovských zásobách paliva umožňujúcich polstoročnú životnosť nie sú na mieste. Problematika vojensko-špionážnych satelitov je dostatočne fascinujúca aj bez toho, aby sme robili takéto neoveriteľné závery ;)

      Pekný deň Vám praje

      Marián Šabo

      Odstrániť