streda 1. novembra 2023

Starlink v2 Mini G7-6

 

Obr. 1: 1. novembra 2023, čas 17:28 SEČ, exp. 5 sec; vláčik satelitov Starlink várky G7-6 prelietava cez súhezdia Drak, Cepheus a Kasiopeja
V roku 2023 štartujú družice systému Starlink ako na bežiacom páse, pričom posledné mesiace boli v tomto smere obzvlášť rekordné. V septembri došlo až k deviatim štartom, v októbri k ôsmim. A práve satelity z predposledného októbrového štartu, ktorý nastal 29. 10. a jeho várka je označovaná ako G7-6, som nafotografoval pri krásnom večernom prelete 1. novembra. Celkovo 22 Starlinkov prelietavalo vo výške až 70° a keďže od štartu uplynuli len tri dni, satelity boli stále pomerne blízko seba a vytvárali tak na oblohe povestný "vláčik". Jasnosťou atakovali hranicu 2 mag a na fotografii sa farebne opäť javia do modra (bližšie rozoberané pri poslednom pozorovaní várky G7-1), hoci pri miernom presvetlení stále súmračnej oblohy to nie je až také výrazné.

Obr. 2: Čas 17:29 SEČ, exp. 4 sec; "koniec vláčika" Starlinkov klesajúci k obzoru. Satelity boli vo väčšine prípadov od seba vzdialené približne rovnomerne asi 5 uhlových stupňov a dosahovali jasnosť 2 mag. Pohybovali sa na kruhovej dráhe o výške cca 290 km. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára