sobota 31. augusta 2024

Starlink v2 Mini & DTC G8-6

 

Obr. 1: 31. augusta 2024, čas 04:10 SELČ, exp. 10 sec; výrazná modrá stopa celkovo 10 z 13-tich satelitov Starlink DTC zo štartu G8-6. Dosahovali jasnosť asi 2 mag. Na fotografii je v súhvezdí Býk zaznamenaný aj jasný Jupiter a vľavo dole od neho Mars.

V skorých ranných hodinách posledného augustového dňa som nafotografoval prelet "vláčika" z posledného štartu satelitov Starlink, označovaného ako G8-6. Na orbitu bolo vrámci tejto misie 28. augusta vynesených celkovo 21 satelitov rozdelených do dvoch skupín - 8 satelitov zahŕňalo už klasickú v2 Mini verziu a 13 nový, doteraz mnou nefotografovaný typ Starlinkov s prídavkom DTC (niekde sa možno stretnúť aj s označením D2C). Pod touto skratkou znamenajúcou Diret To Cell sa skrýva najmodernejšia verzia Starlinkov, ktorá umožňuje nielen klasické poskytovanie internetu cez Starlink terminály, ale aj poskytovanie kompletných 4G telekomunikačných služieb pre bežné, nijako hardvérovo neupravované mobilné telefóny. V takomto prípade slúži Starlink v podstate ako roamingový partner mobilných operátorov a umožňuje sa pripojiť mobilným telefónom cez satelity aj v miestach bez akéhokoľvek signálu poskytovaného klasikou terestriálnou infraštruktúrou. Ide o podobný koncept, aký úž dlhšie plánuje spoločnosť AST & Science's SpaceMobile so svojimi satelitmi BlueBird, ktorá má však za sebou stále len jeden testovací štart satelitu BlueWalker (vid tu) - aj keď štarty plne operačných družíc sa majú rozbehnúť už čoskoro. Každopádne, minimálne časť tohto biznisu im už stihla vyfúknuť SpaceX práve vďaka DTC Starlinkom, ktoré posledné mesiace vypúšťa stále častejšie a v roku 2025 už chce mať nimi pokrytý celý svet. 

Obr. 2: 31. augusta 2024, čas 04:08 SELČ, exp. 10 sec; skupina 6 z 8-ich satelitov verzie v2 Mini, ktorá prelietala asi minútu pred skupinou DTC. 

Na rozdiel od bežných Starlinkov sa kvôli správnej činnosti umožňujúcej pripojenie k mobilným telefónom musia pohybovať na nižšej dráhe - len okolo 360 km. To má samozrejme za následok, že sú jasnejšie ako bežné Starlinky pohybujúce sa na operačných dráhach vo výške nad 500 km, čo opäť nijako neteší astronómov, ktorých požiadavky už ale SpaceX bohužiaľ celkom slušne ignoruje napriek tomu, že tento problém každým ďalším štartom stále viac narastá.
Obr. 3: Čas 04:09 SELČ, exp. 2,5 sec; kratšia expozícia ukazuje "vláčik"  všetkých 8 satelitov skupiny v2 Mini klesajúcich k obzoru. Uhľová vzdialenosť medzi nimi bola len asi 2 stupne.

Tentokrát sa mi vďaka dobrým pozorovacím podmienkam podarilo konečne úplne jednoznačne zaznamenať naozaj veľmi výraznú modrú farbu, ktorú majú Starlinky novších verzii - ako som už špekuloval v minulosti, pravdepodobne kvôli silným iónovým motorom.
Obr. 4: Čas 04:10 SELČ, exp. 5 sec; osem satelitov skupiny DTC na kratšej expozícii (ôsmy sa práve vynára zo zemského tieňa neďaleko Plejád).