sobota 8. marca 2014

USA 247 (FIA Radar 3)


Keď som posledné leto fotografoval americké vojenské satelity typu FIA Radar (bližšie info tu a tu), ešte som netušil, že ku koncu roku sa uskutoční štart nového satelitu, ktorý sa stane tretím členom tejto "utajenej" špionážnej flotily rádiolokačných družíc. Teraz, 8. marca 2014 sa mi ho podarilo prvýkrát pozorovať, pričom som ho nasnímal 30 sekundovou expozíciou so začiatkom snímania o 19:27 SEČ pri prechode cez súhvezdie Lev. Jasnosť objektu dosiahla asi 3,5 mag.
Štart rakety Atlas 5 s družicou USA 247

Štart tejto družice sa uskutočnil 6. decembra 2013 z Vandenbergu a jeho nosná raketa Atlas 5 501 vyniesla na orbitu ako sekundárny náklad aj 12 malých cubesatov. Napriek klasickým a zbytočným snahám americkej strany o utajovanie dráh väčšiny svojich vojenských družíc bola presná dráha primárneho nákladu vďaka amatérskym pozorovateľom zakrátko známa - pričom jej parametre (výška 1101 x 1107 km, sklon 123°) zodpovedali dráham typickým pre projekt FIA Radar. A tak sa prísne utajovaný náklad oficiálne označovaný ako USA 247, alebo NROL-39 stal známy aj ako FIA Radar 3. A ešte nejako. Od mojich posledných pozorovaní družíc FIA Radar sa totiž stala známa ešte jedna skutočnosť týkajúca sa týchto satelitov - a to krycie meno tohto programu používané v oficiálnych interných hláseniach NRO. Znie Topaz (čiže toto je Topaz 3) a bolo odhalené vďaka informáciám, ktoré zverejnil známy to americký "ex-špión" Edward Snowden.
USA 247 ukrytá pod aerodynamickým krytom pri
umiestňovaní na posledný stupeň rakety

Detaily projektu FIA Radar sú však stále zahmlené čo dáva veľký priestor na rôzne špekulácie. Pomerne veľký povyk tak na verejnosti spôsobila aj taká drobnosť ako logo použité pri štarte tejto družice, znázorňujúce obrovskú chobotnicu obopínajúcu Zem so sloganom: "Nič nie je mimo náš dosah". Hoci tak podľa niektorých NRO jemne naznačila, ako má (aj) vďaka týmto satelitom pod kontrolou celý svet, rovnako môže ísť aj o obyčajné nič významné neznamenajúce umelecké vyžitie (ja viem, to je asi blbosť;).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára