piatok 18. apríla 2014

ERBS


17. apríla som odfotografoval aj pekný prelet amerického satelitu ERBS, ktorý v zenite dosahoval jasnosť asi 2 mag. Fotografia vznikla o 21:45 SELČ, pričom slabšie teleso (menej ako 3,5 mag) v pravej časti snímku je francúzsky satelit SPOT 5, ktorý som fotografoval už v minulosti.
Vykladanie satelitu ERBS z nákladového priestoru raketoplánu

ERBS bol vypustený ešte 5. októbra 1984 z Cape Caneveralu, pričom ho na orbitu nedopravila bežná nosná raketa, ale známy to raketoplán Challenger pri svojej šiestej misii označenej ako STS-41-G. Ako vieme, desiaty let tohto raketoplánu o necelého 1,5 roka neskôr sa skončil tragickou haváriou so siedmymi mŕtvymi astronautmi. Tento let bol však takmer bezchybný, pričom mal viacero prvenstiev: bola to prvá misia raketoplánu, ktorá mala 7-člennú posádku, pričom v nej navyše boli prvýkrát 2 ženy a jedna z nich, Kathryn Sullivanová, sa stala počas letu prvou Američankou, ktorá vystúpila v skafandri do otvoreného vesmíru. V posádke bol aj prvý kanadský astronaut Marc Garneau.
Štart raketoplánu Challenger pri misii STS-41-G

Primárnym cieľom misie však bolo vypustenie spomínaného vedeckého satelitu ERBS (skr. z Earth Radiation Budget Satellite), ktorý vážil takmer 2,5 tony a slúžil hlavne k výskumu celkovej energetickej bilancie Zeme, ale aj k meraniu ozónu a ďalších plynov a aerosolov v stratosfére. Satelit fungoval až do roku 2005, pričom bol zámerne vypnutý nie kvôli mechanickej závade, ale kvôli zníženému rozpočtu, ktorý už nedovoľoval jeho financovanie. Dnes sa tak už tento mŕtvy satelit pohybuje na dráhe o výške 467 x 498 km, na ktorej vydrží ešte niekoľko rokov, kým zhorí v atmosfére.

K misii STS-41-G sa viaže ešte jedna zaujímavosť, resp. skôr obľúbený mýtus. A to ten, že raketoplán počas tejto misie ožarovali Sovieti pomocou výkonného lasera, čo malo spôsobiť problémy na jeho palube a dokonca zapríčinilo dočasné oslepnutie posádky. Hoci túto story už mnohokrát poprela aj samotná posádka raketoplánu, je často recyklovaná v bulvárnych médiách a žiaľ niekedy šírená dokonca aj niektorými samozvanými "odborníkmi" na kozmonautiku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára