nedeľa 17. mája 2015

IGS-Optical 5


Najmodernejší japonský špionážny satelit IGS-Optical 5 som nasnímal 16. mája 2015 o 22:29 SELČ. Na 30 sekundovej expozícií je zaznamenaný prelet satelitu od súhvezdia Pastier do Veľkého voza. Jeho jasnosť dosahovala v maxime asi 2,5 mag.
Štart satelitu IGS-Optical 5 z Tanegašimy

Tento satelit štartoval z japonskej Tanegašimy 26. marca tohto roku pomocou rakety H-2A, pričom jeho dráha začala byť hneď po štarte vďaka dohode japonskej a americkej vlády prísne utajovaná, čo však samozrejme nepredstavovalo pre pozorovateľov satelitov zásadnejší problém a tak dnes už vieme, že satelit sa pohybuje na orbite o výške 512 x 514 km so sklonom 97,5°. Spolu s dráhou je však v súvislosti s týmto satelitom utajovaných aj mnoho iných vecí, napr. nikto nepozná ani jeho presnú podobu. Avšak ako už z názvu vyplýva, je známe (a dokonca oficiálne potvrdené) to, že ide o optický špionážny satelit, ktorý je najmodernejším doplnkom japonskej flotily vojenských satelitov IGS, oficiálne určených hlavne pre sledovanie Severnej Kórei, no pravdepodobne aj Číny. Tie sa okrem optických satelitov skladajú aj z radarových prieskumných satelitov, pričom najnovší satelit z tejto kategórie štartoval len niečo vyše mesiac pred IGS-Optical 5.

Kedže toto bol už desiaty štart programu IGS, satelit je niekedy označovaný aj ako IGS-10, pričom predstavuje prvý exemplár z pravdepodobne tretej generácie japonských fotoprieskumných satelitov. Kedže na rakete H-2A štartoval IGS-O 5 samostatne (väčšina predošlých satelitov IGS štartovala v páre - optický + radar satelit), predpokladá sa, že je aj podstatne väčší a hmotnejší ako jeho predchodcovia, pričom vzhľadom na nosnosť rakety na danú orbitu môže vážiť až 4 tony. Aj rozlíšenie ním získaných snímkov je určite väčšie, pričom dosahuje asi 40 cm/pixel, podľa niektorých zdrojov dokonca až 30 cm/pixel.

Piati najlepší špióni orbity


A práve v súvislosti s rozlíšením tohto satelitu tu pridávam aj malý rebríček, v ktorom uvádzam 5 najvýkonnejších fotoprieskumných satelitov súčasnosti. Smerodajným kritériom je samozrejme predpokladané rozlíšenie týchto satelitov, ktoré však v prípade vojenských satelitov samozrejme nie je stopercentne potvrdené, iba odborníkmi odhadované. Každopádne poradia v tomto rebríčku by z dostupných údajov mali plus/mínus sedieť a ak máte paranoidný pocit, že vás niečo, alebo niekto z vesmíru sleduje, môžte si z daného rebríčka vklude vybrať :-) 

5.   IGS-Optical 5 (Japonsko) - práve tento satelit môžme vďaka predpokladanému rozlíšeniu 30 - 40 cm/pixel zaradiť na piate miesto, pričom 40 cm/pixel je považované za pravdepodobnejší odhad. Na orbite sa zatiaľ nachádza len tento jeden exemplár tohto satelitu
Predpokladaná podoba satelitu Persona

4.   Persona (Rusko) - táto nová generácia ruských optoelektronických satelitov môže dosiahnuť rozlíšenie 30 - 33 cm/pixel, pričom na orbite o výške cca 750 km sú momentálne 2 tieto satelity (Kosmos-2441 a Kosmos-2486), z nich je operačnom nasadení pravdepodobne len posledný z menovaných, na tento rok sa však chystá štart ďalšieho takéhoto satelitu

Helios-2
3.   Helios-2 (Francúzsko) - tento najvýkonnejší typ francúzskeho špionážneho satelitu poskytuje snímky, na ktorých sa môže po počítačovom spracovaní dosiahnuť rozlíšenie údajne až 25 cm/pixel, bez toho jeho plne efektívne rozlíšenie dosahuje 35 cm/pixel. Na orbite o výške cca 680 km sú momentálne dva tieto satelity (Helios-2A s Helios-2B).

Kobalt-M
2.   Kobalt-M (Rusko) - hoci sú tieto optické satelity založené na dnes už zastaranom princípe návratových puzdier s klasickým filmom, umožňujú dosiahnuť rozlíšenie 25 - 30 cm/pixel. Pohybujú sa na veľmi nízkych obežných dráhach a hoci momentálne nie je na orbite žiadny, na tento rok sa chystá štart pravdepodobne úplne posledného exempláru tohto satelitu (viac info je uvedeného v mojom zázname jeho pozorovania)

Predpokladaná podoba KH-11
1.   KH-11 (USA) - nad všetkými ostatnými špionážnymi satelitmi vysoko kraľuje program KeyHole-11 Spojených štátov amerických, ktorého satelity môžu dosiahnuť rozlíšenie až okolo 10 cm/pixel. Na orbite sa momentálne nachádzajú štyri (USA-161, USA-186, USA-224 a USA-245), viac informácií o nich je pri záznamoch mojich pozorovaní (napr. tu a tu)

Ak by sme do horeuvedeného rebríčka nerátali len vojenské satelity, zmestil by sa tam aj americký komerčný satelit WorldView-3, ktorý preukázateľne dosahuje rozlíšenie až 31 cm/pixel (viac info tu). Inak sa daný rebríček môže v priebehu najbližších rokoch hodne zmeniť. Pomerne málo známych informácií je napr. o čínskych špionážnych satelitoch, ktoré sa síce podľa dostupných údajov nemohli do súčasného rebríčka umiestniť (ich maximum dosahuje asi 50 cm/pixel), avšak povráva sa, že chystajú satelit porovnateľný s americkými KeyHole. No uvidíme...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára