sobota 28. septembra 2013

Cygnus Orb-D1


28. septembra 2013 o 05:17 SELČ sa mi podarilo prvýkrát nasnímať novú zásobovaciu loď určenú pre ISS - Cygnus. Hoci prelietavala takmer v zenite, jej jasnosť bola veľmi malá, dosahovala necelé 4 mag a po kulminácii ďalej klesala, takže v kombinácii so svitom blízkeho Mesiaca zakrátko prestala byť viditeľná. Ešte pred kulmináciou, vo výške asi 30°, síce dosahovala jasnosť objektu vyše 3,5 mag (táto fáza nie je nasnímaná), k predpovedanej jasnosti (1 mag) sa však vôbec nepriblížila. Zo všetkých mnou pozorovaných ISS zásobovacích lodí (Progress, ATV, HTV, Cygnus) sa teda javí ako najobtiažnejšie pozorovateľná. Je to síce pochopiteľné vzhľadom na to, že zo všetkých spomínaných lodí je Cygnus veľkostne najmenší, každopádne som však z jeho pozorovania trochu sklamaný. Do zbierky pozorovaných orbitálnych "ISS nákladiakov" mi tak chýba už iba loď Dragon spoločnosti SpaceX. Pozn.: na fotografii je zaznamenaná aj preletová stopa o niečo jasnejšieho objektu, ktorý sa však nepodarilo identifikovať.
Animácia príletu Cygnusu k ISS

Loď Cygnus spoločnosti Orbital Sciences Corporation je súčasťou programu NASA COTS (Commercial Orbital Transportation Services) pre komerčnú dopravu zásob na ISS. Orb-D1 je vôbec prvý demonštračný let tejto lode, po ktorom v prípade jeho úspechu budú nasledovať už štandardné zásobovacie lety k ISS (podobne, ako ich už takmer  rok celkom úspešne prevádzkuje spoločnosť SpaceX so svojím Dragonom). Či ale bude naozaj úspešný, ešte nie je v čase písania týchto riadkov celkom isté. Cygnus Orb-D1 totiž odštartoval z kozmodrómu MARS (komerčná časť kozmodrómu Wallops Island vo Virginii) pomocou novej nosnej rakety Antares už 18. septembra 2013. S ISS sa mal spojiť 22. septembra, kvôli nezrovnalostiam v navigačných dátach prenášaných medzi ISS a Cygnusom však bol pokus preložený na 29. septembra. V čase môjho fotografovania sa Cygnus nachádzal deň pred plánovaným pokusom na vyčkávacej dráhe o výške 399 x 414 km, ISS prelietala necelé 2 minúty pred ním.

No a ešte pár informácii k samotnému Cygnusu - je valcovitého tvaru o celkovej dĺžke 5,1 metra a max. priemere 3 metre, jeho prázdna hmotnosť je 1,5 tony, vo svojom hermetizovanom nákladovom priestore o objeme 18 metrov kubických však môže niesť až 2 tony zásob. Pozorovaný skúšobný Orb-D1 však pre začiatok nesie na palube náklad o hmotnosti len 589 kg, tvoria ho hlavne potraviny.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára