piatok 6. septembra 2013

Envisat


Európsky satelit Envisat som už viackrát náhodne nasnímal pri fotografovaní iných družíc (napr. 9. júla), tentokrát, 5. augusta o 22:20 SELČ som sa konečne zameral čisto naň. Jasnosť družice je značne variabilná, pričom na snímke je zaznamenaný celý priebeh záblesku o jasnosti asi 0,5 mag a ku koncu expozície začiatok záblesku, ktorého (nezaznamenané) maximum dosiahlo takmer -1 mag. Mimo týchto kvázipravidelných zábleskov (o perióde asi 25 sekúnd) klesala jasnosť družice k takmer nepozorovateľným 6 mag. Satelit je však známy aj tým, že často hádže úplne nepravidelné, krátke oranžové záblesky (na snímke žiaľ nezaznamenané).
Envisat počas predštartovných príprav

Envisat odštartoval 1. marca 2002 z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane pomocou rakety Ariane 5G. Tento satelit ESA určený pre komplexný diaľkový prieskum Zeme váži viac ako 8 ton a jeho základné teleso má rozmery 10,5 x 4,5 metra, na orbite však po roztiahnutý solárnych panelov, antén a meracích prístrojov vzrástla veľkosť satelitu až na 26 m × 10 m × 5 m. Ide teda o najväčší civilný satelit tohto typu vôbec. Na jeho palube je umiestnených celkovo 10 vedeckých prístrojov vrátane veľkého rádiolokátora typu SAR o rozmeroch 1,3 x 10 m, rôznych spektrometrov a rádiometrov. Projekt tohto najväčšieho a najsofistikavanejšieho európskeho satelitu stál viac ako 2 miliardy eur, pričom na jeho výrobe sa podieľali spoločnosti z Veľkej Británie, Francúzska a Holandska.
Už "mŕtvy" Envisat na snímke francúzskeho satelitu Pleiades
zo vzdialenosti asi 100 km

Satelit úspešne fungoval až do 8. apríla 2012, keď s ním bol náhle stratený kontakt a všetky pokusy o jeho obnovenie sa skončili neúspešne. Presnú príčinu zlyhania sa dodnes nepodarilo určiť, no diaľkové snímkovanie satelitu nepreukázalo žiadne vonkajšie poškodenie. A tak je dnes už Envisat len mŕtvym telesom, ktoré obieha na takmer kruhovej dráhe o výške cca 765 km, pričom sa svojimi rozmermi zaraďuje k najväčším kusom kozmického odpadu na orbite. Inak pozorované variácie jasnosti satelitu súvisia práve s tým, že už je nestabilizovaný (v čase, keď bol ešte funkčný mávali jeho prelety vcelku stabilnú jasnosť).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára