štvrtok 1. mája 2014

Raketa Thor Ablestar (1960-007C)


Štart Thor-Ablestaru z 22. júna 1960
27. apríla 2014 o 21:58 SELČ sa mi podarilo nasnímať skutočný historický klenot orbity - takmer 54 rokov starý raketový stupeň Ablestar. Hoci jeho jasnosť bola veľmi slabá (podľa predpovede 4,8 mag) a voľným okom sa mi ho tak nepodarilo pozorovať, na fotografii sa mi jeho málo výraznú stopu zaznamenať predsa len podarilo. Hoci tento jeho prelet nebol práve najideálnejší (už som videl aj taký, tento objekt pri ňom dosiahol jasnosť takmer 3,5 mag), vzhľadom na výnimočnosť tohto satelitu ho tu proste musím spomenúť.

Týmto pozorovaním som tak výrazne prekonal môj doterajší rekord, keď som minulé leto nafotil teraz už vyše 50 ročnú raketu Thor Agena (1964-002A). Tento nový rekord však určite tak skoro nepadne, pretože tento objekt je najstarším, z mojich zemepisných šírok voľným okom pozorovateľným umelým objektom vo vesmíre. Okrem rakety Ablestar sa síce na orbite nachádzajú aj ňou vypustené satelity a 7 ďalších, ešte starších objektov (vrátane vôbec najstaršieho Vanguardu 1 a jeho rakety z roku 1958), všetky sú veľmi malé, prípadne na veľmi vysokých dráhach s nízkym sklonom, aby ich bolo možné vidieť neozbrojeným okom.  

Predštartovná príprava družíc Transit-2A a
Solrad-1 na rakete Thor-Ablestar
No a teraz niečo k samotnému stupňu Ablestar a jeho bohatej histórii. Raketa v kombinácii so stupňom Thor odštartovala 22. júna 1960 z floridského kozmodrómu Cape Caneveral. V tom čase naplno zúrila studená vojna, kozmonautika sa stále len rozbiehala a skoro každý štart americkej rakety sa vtedy ešte dostával na predné stránky novín - čo si možno všimnúť aj na obrázku dole. Bol to v poradí 24. úspešný americký orbitálny štart a len druhý tohto typu rakety. Bol výnimočný hlavne v tom, že na jej palube boli prvýkrát vypustené dva aktívne satelity súčasne. Jednak išlo o 100 kilovú družicu Transit 2A, ktorá bola historicky druhou experimentálnou navigačnou družicou a hoci nebola veľmi presná, v tom čase išlo len o overenie teoretického konceptu satelitnej navigácie, čo splnila. Druhým nákladom bol menší, 19-kilový satelit Solrad 1, alias GRAB 1. Ten niesol 2 experimenty, jeden súvisel s výskumom slnečného žiarenia, no a druhý bol vôbec prvým pokusom súvisiacim so satelitným elektronickým prieskumom (ELINT). Satelit totiž pri prelete ponad Sovietsky zväz a ďalšie krajiny východného bloku zachytával signály z radarových staníc, z čoho sa neskôr presnou analýzou dali určovať ich rôzne charakteristiky. Pred verejnosťou sa pochopiteľne prezentoval len prvý experiment na družici Solrad, druhý bol prísne utajený až do roku 1998 (!).
Dobový článok venovaný štartu rakety

Čo sa týka samotnej rakety Thor Ablestar, tá mala celkovú výšku 24,5 metra a na orbitu dokázala vyniesť vyše 150 kilový náklad. Zatiaľ čo starý známy prvý stupeň Thor bol využívaný v rokoch 1958 - 1980, v kombinácii s druhým stupňom Ablestar štartoval len medzi rokmi 1960 - 1965. Ablestar mal celkovú dĺžku 4,75 metra a priemer takmer 2,5 m, využíval motor s osvedčenou toxickou kombináciou paliva (asymetrický dimetylhadrazín a oxid dusičitý).  Mnou pozorovaný Ablestar sa momentálne nachádza na orbite o výške 594 x 915 km.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára