sobota 28. júna 2014

Topex-Poseidon


Významnú oceánografickú družicu Topex-Poseidon som nafotografoval 27. júna 2014 o 22:48 SELČ. Pre túto družicu sú typické výrazné polopravidelné variácie jasnosti, mimo ktorých však bola pod hranicou viditeľnosti. Maximá mali rôzne jasnosti, pričom prvé (dolná šípka) malo asi 3 mag a posledné (horná šípka) vyvrcholilo kratučkým, no jasným bliknutím s jasnosťou takmer 0 mag. Medzi týmito maximami však boli aj ďalšie, nepravidelné krátke bliknutia, ktoré tak sťažovali určenie presnej periódy variácii satelitu, každopádne by som ju odhadol na cca 10 sekúnd (medzi hlavnými, dlhšími maximami).

Štart Topex-Poseidona
Satelit Topex-Poseidon odštartoval 10. augusta 1992 z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guayane pomocou rakety Ariane 42P. Išlo o spoločný americko-francúzsky projekt sofistikovanej oceánografickej družice, ktorej hlavnou úlohou bolo predovšetkým presné meranie hladiny oceánov (s presnosťou až 3,3 cm). Pre túto úlohu mala 2 radarové výškomery - jeden, skonštruovaný v NASA sa volal TOPEX, druhý, francúzsky, sa nazval Poseidon - a odtiaľ bol odvodený aj názov družice. Od roku 2001 dopĺňala meranie tejto družice aj ďalšia s názvom Jason-1, ktorá sa pohybovala po takmer totožnej dráhe s Topexom. A to pokračovalo až do roku 2006, kedy bola kvôli technickej poruche misia Topexu ukončená.

Od tej doby začali pozorovatelia satelitov zaznamenávať spomínané variácie jasnosti tohto satelitu, ktoré sú jasným znakom toho, že už viac nie je stabilizovaným telesom. Čo je ale zaujímavé je to, že perióda týchto variácii sa stále viac znižuje a satelit teda rotuje stále rýchlejšie. Podľa meraní sa ešte v roku 2008 pohybovala perióda zábleskov v rozmedzí 32 - 24 sekúnd, v roku 2009 to bolo 23 - 19 sekúnd a v roku 2010 19 - 16,5 sekundy. V súčasnosti je to spomínaných, mnou odhadnutých cca 10 sekúnd (podľa presných meraní iných pozorovateľov to bolo ešte v marci tohto roka 12,17 sekundy).

Mimochodom, horeuvedená snímka nie je mojim prvým záznamom Poseidonu. Pri pozorovaní družice FIA Radar 3 z marca tohto roku  ma až dodatočne zaujala nenápadná "šnúrka perál" pod hviezdokopou M 44 (snímka vľavo,označené šípkami). Až oveľa neskôr som ju zidentifikoval práve ako Topex-Poseidon. A ešte jedna zaujímavosť. Na oboch 30 sekundových snímkach si možno všimnúť, že Topex prešiel relatívne krátku trajektóriu. Je to kvôli tomu, že obieha na dráhe o výške 1331 x 1343 km a je tak zatiaľ najvyššie obiehajúcou družicou, akú som na mojom blogu zaznamenal.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára