nedeľa 15. februára 2015

Posledné zbohom ATV-5

Posledná snímka ATV-5, 15. február, 18:17 SEČ, exp. 25 sekúnd
...a nejako takto dopadlo ATV-5 necelú hodinu po vzniku
horeuvedenej snímky
A je to tu! Tak ako som spomenul po včerajšom pozorovaní posledného spoločného preletu stanice ISS a lode ATV-5, dnes 15. februára 2015, nastala úplne posledná možnosť na pozorovanie tohto výnimočného európskeho kozmického nákladiaku. A to nielen zo Strednej Európy, ale vôbec! Už o necelú hodinu po nasnímaní tohto záberu ostalo z ATV-5 iba pár trosiek padajúcich do vôd južného Pacifiku. Fotografia totiž vznikla presne o 18:17 SEČ, len niekoľko minút pred tým, ako táto kozmická loď naposledy zapla svoje raketové motory, ktoré jej orbitálnu rýchlosť spomalili tak, že začala klesať do hustých vrstiev atmosféry, kde ju čaká neodvratné. Tento jej zánik zo stanice ISS (ktorá prelietala pár minút po ATVčku) síce sledovali astronauti, avšak myslím, že môžem zodpovedne prehlásiť, že spolu s ďalšími (no pravdepodobne nemnohými) stredoeurópskymi pozorovateľmi som jeden z posledných pozemšťanov, ktorý ATV uvidel v plnej kráse. A to doslova, pretože pri tomto jej poslednom prelete som pozoroval niečo, čo som nikdy pri sledovaní lodí ATV nevidel a už ani žiadnu príležitosť k tomu mať nebudem. A to záblesk tejto lode, ktorý v maxime presiahol 0 mag! Mimo neho dosahovala jasnosť lode asi 1 mag. Sledovanie tohto výnimočného záblesku možno súvisí s natočením ATV, ktoré sa kvôli spomínanému deorbit manévru musela pohybovať pohonnou jednotkou protismeru svojho letu. Pozn.: Na horeuvedenej fotografii sa v súhvezdí Veľkého voza do záberu priplichtil aj posledný stupeň rakety Titan-4B (2000-47B).
Jeden z posledných snímkov z interiéru ATV-5 aj s uloženým odpadom
(nie, astronautka Samantha Cristoforetti k nemu rozhodne nepatrí:)

Inak zánik ATV-5 mal byť pôvodne vedecky najzdokumentovanejším vstupom umelého telesa do atmosféry, pričom sa plánovalo nielen sledovanie z ISS, ale aj detailné snímkovanie zo špeciálne na to určeného lietadla. Na palube ATVčka sa mali nachádzať aj akési dve čierne skrinky (jedna od NASA, druhá od ESA), ktoré by prežili rozpad lode v atmosfére a ktoré by merali podmienky v nej počas jej zániku. Tento detailný výskum súvisí aj s prípravou na budúci zánik samotnej ISS. Kvôli tomu nemalo ísť pri ATVčku o klasický vstup do atmosféry, ale o tzv. plytký vstup, pri ktorom by perigeum dráhy lode nebolo znížené až tak výrazne (pravdepodobne len na nejakých 100 - 110 km), pričom by loď klesala do atmosféry pod menším uhlom a boli by tak napodobnené podmienky nekontrolovaného, prirodzeného vstupu telies do atmosféry. Avšak kvôli nedávnej poruche na jednej z batérii ATV-5 bol tento pokus o plytký vstup kvôli bezpečnosti odvolaný (nikto nechcel riskovať prípadnú stratu kontroly nad vyše 15-tonovou kozmickou loďou) a tak bol dnes uskutočnený klasický, "strmší" vstup. Kvôli tomu bol však zrušený aj plán na detailné sledovanie z lietadla a tiež bola odobratá jedna čierna skrinka (tá od NASA). Dodatočne možno povedať, že ani astronauti z ISS si zánik ATVčka až tak veľmi nevychutnali a v skutočnosti nasnímali len vzdialenú prachovú stopu, ktorá ostala v atmosfére po deštrukcii satelitu (vid obr. tu). Nemožno to tak porovnať s tým, čo videli astronauti pri zániku predošlého ATV-4 (vid tu). Inak na palube lode smerovalo ku svojmu zániku aj takmer 2,5 tony odpadu, ktorými astronauti naplnili jej vnútorný priestor až povrch (vid snímka vľavo hore), takže posledná ATV urobila ISSke poslednú veľkú službu - výrazne ju odľahčila a uvoľnila jej vnútorné priestory. No a čo ostáva povedať ku koncu? No hádam už len bez ďalších zbytočných slov jediné: Zbohom, ATV!

P.S.: Moje fotografie z posledných preletov ATV boli uverejnené aj na stránke ESA: http://blogs.esa.int/atv/2015/02/19/more-images-of-atvs-last-flight-from-slovakia/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára