streda 1. januára 2020

Starlink-66 (2019-029W)


1.1.2020, čas 18:21 SEČ, exp. 10 sec, ISO 800, Starlink-66 prechádzajúci cez súhvezdie Pegasus
Prvý deň nového roku a novej dekády sa opäť nádherne vyjasnila obloha a tak som si na nej znova skúsil zaloviť v satelitných vodách. A keďže satelity Starlink pravdepodobne výrazne poznamenajú prichádzajúce 20-roky 21. storočia, opäť som sa zameral hlavne na ne, aj keď tentokrát tu výnimočne dávam snímok len jedného z nich, nie celej skupiny. A to konkrétne objektu 2019-029W, ktorý už býva označovaný aj ako Starlink-66. Je to družica z prvej, testovacej várky, ktorá v máji (už) minulého roku spôsobila toľký úžas aj zdesenie pre pozorovateľov oblohy po celom svete.
1.1.2020, čas 18:20 SEČ, exp. 10 sec, Stalrink-66 na vzostupnej časti svojej trajektórie prechádzajúc cez súhvezdie Labuť
Pri minulom pozorovaní zameranom na satelity z várky 2 som spomínal, že zo starších satelitov, ktoré sú už väčšinou na operačných dráhach vo výške okolo 530 km, som nevidel takmer žiadny. Je zaujímavé, že to platilo aj teraz, až na jednu výnimku - a tou je práve uvedený Starlink-66, ktorý mal celkom slušnú jasnosť presahujúcu 3,5 magnitúdy. Ťažko povedať prečo práve tento objekt bol viditeľný tak dobre, kým ostatné Starlinky na operačných orbitách voľným okom takmer nevidieť. Možno to súviselo aj s tým, že satelit nie je úplne na rovnakej dráhe ako ostatné - je trošku nižšie, konkrétne na o parametroch 519 x 521 km. Neviem presne prečo - či sa u neho dosiahnutie plnej výšky 530 km ešte neskončilo, alebo ani neplánovalo, či už úmyselne klesá, alebo či sa vari niečo na ňom pokazilo. Každopádne, hoci je táto orbita len o desať kilometrov nižšie ako u jeho súkmeňovcov, pravdepodobne to už stačí na to, aby sa za vhodných podmienok zmenilo nasvietenie satelitu natoľko, že jeho jasnosť sa zdvihne o viac ako magnitúdu. Čiže ani vyššia, operačná (alebo takmer operačná) dráha Starlinkov nedáva istotu v tom, že na oblohe nebudú pri vizuálnych pozorovaniach prekážať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára