štvrtok 4. júna 2020

Starlink v1.0 L7 - 23 minút po štarte!

Obr. 1: 4.6. 2020, čas 03:49 SELČ. exp. 1,3 sec, 60 satelitov Starlink v tesnej blízkosti druhého stupňa rakety Falcon stúpa nad obzor na svitaním presvetlenej oblohe len 23 minút po svojom štarte z Mysu Canaveral
Už druhýkrát po sebe sa v tomto roku naskytla skvelá príležitosť na pozorovanie satelitov Starlink aj s druhým stupňom rakety tesne po štarte. Teraz, 4. júna 2020 v skorých ranných hodinách bol však tento prelet ešte výnimočnejší ako posledne (viď tu), nakoľko objekty nezmizli hneď v zemskom tieni, ale ich prelet bol plne osvetlený, pričom vystúpili do výšky vyše 50 stupňov nad obzorom. Pri takto priaznivom prelete vyzerali voľným okom objekty ako neobyčajná hviezda o maximálnej jasnosti asi -2 mag. Prečo neobyčajná? Hoci neozbrojeným okom sa mi nedali plne rozlíšiť 2 objekty, hviezda sa javila podivuhodne, akoby trošku oválna, s jasnejším "predkom". No ale samozrejme už v malom triédri sa záhadná "hviezda" ľahko rozlíšila na očakávané dva objekty, pričom jeden z nich (cluster 60 satelitov) mal plošný, akoby obdĺžnikovitý tvar (teda obdobne, ako pri aprílovom pozorovaní, teraz ale bola možnosť si ho viac vychutnať), druhý čisto "hviezdičkovitý" objekt predstavoval raketový stupeň.

Obr. 2: 03:49 SELČ, exp. 1 sec, prvé vzhliadnutie Starlinkov nad obzorom (resp. komínom)
Najväčším bonusom tohto pozorovania však bolo, že som vôbec prvýkrát preukázateľne videl jav tzv. umelej kométy. Druhý stupeň rakety zreteľne vykonal minimálne dva korekčné zážihy (prípadne iný proces spojený s vypúšťaním kvapalín/plynov) pri ktorých sa na pár sekúnd objavila pred objektom kónicky vyzerajúca, veľmi rýchlo sa rozptyujúca hmlovinka. Metaforicky vzaté, akoby si raketový stupeň pár krát kýchol :). Predpokladám, že to súviselo s reorientáciou stupňa pred deorbitačným zážehom, ktorý ho mal naviesť ešte na tomto obehu do vôd Indického oceánu. Pravidelnejší čitateľ tohto blogu si možno pamätá, že podozrenie na umelú kométu som mal už pri aprílovom pozorovaní, no potvrdenie javu mi vtedy zhatil skorý vstup do zemského tieňa. Bohužiaľ jav sa mi kvôli priveľkému presvetleniu svitajúcej oblohy tentokrát nepodarilo zaznamenať fotograficky, každopádne vizuálny dojem z neho bol fantastický (kto chce o umelých kométach vedieť viac, opäť odporúčam starší článok na túto tému). Aspoň približný náčrtok, ako sa jav vizuálne javil, nakreslila priateľka (aj s oválnym tvarom "hviezdy", ktorý sa jej vďaka lepšiemu zraku javil ešte výraznejší ako mne - obr. 5).
Obr. 3: 03:50 SELČ, exp. 1,3 sec, Starlinky po kulminácii svojho preletu prelietajú popri hviezde Altair...

Obr. 4: ...až klesajú k obzoru v ústrety vychádzajúcemu Slnku...približne v tomto čase raketový stupeň vychrlil ďalšiu "kométku", avšak kvôli presvetlenej oblohe na fotografii nie je vôbec zreteľná (prvá kométa bola vidieť približne počas kulminácie preletu - vtedy som nefotografoval)
Obr. 5: Priateľkin náčrtok znázorňujúci vizuálne pozorovanie Starlinkov a umelej kométy


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára