piatok 14. júna 2013

Lacrosse 5 (USA 182)


13. júna 2013 som zachytil ešte jeden americký vojenský satelit; tentokrát išlo o USA-182, inak známy ako Lacrosse 5. Snímka vznikla o 23:20 SELČ a zachytáva prelet satelitu cez súhvezdia Pastier a Severná Koruna. Jeho jasnosť bola spočiatku asi 6 mag, no náhle sa začala zvyšovať, až sa ustálila na asi 0 mag. Tento efekt (v angl. známy ako "disappearance trick") je pre satelit Lacrosse 5 typický a bližšie sa ním budeme zaoberať nižšie. Na fotografii je náhodou zachytený aj 4 magnitúdový objekt, ktorý je posledným stupňom japonskej rakety H-2A (2002-56E), tú ale opíšem niekedy inokedy.
Jedna z mála zverejnených fotografii, na ktorých je pravdepodobne satelit Lacrosse počas predštartovných príprav  (oficiálne nepotvrdené, že ide o satelit tohto typu)
Satelity Lacrosse (niekedy označované aj ako Onyx) sú veľké americké špionážne satelity určené pre rádiolokačný prieskum. Bližšie podrobnosti o nich sú utajené, ale ich hmotnosť je odhadovaná až na 14 500 kg, pričom ich základné teleso je dlhé asi  12 metrov a max. priemer má 4,4 m. Satelity sú vybavené veľkými solárnymi panelmi o rozpätí takmer 50 metrov a veľkou radarovou anténou, ktorá umožňuje snímať zemský povrch bez ohľadu na počasie v rozlíšení pravdepodobne až 1 meter. Práve veľká anténa a panely sú hlavným dôvodom pomerne vysokej jasnosti satelitu, ktorý je však inak typický spomínaným "trikom zmiznutia". Jasnosť satelitu pri ňom náhle klesne z maxima až k takmer nepozorovateľným 6 mag (resp. naopak), aby sa po nejakom čase opäť náhle zvýšila na maximum (situácia, ktorú som aktuálne nasnímal). Presná podstata tohto fenoménu nie je plne objasnená (nejde o klasickú rotáciu a záblesky ako pri iných satelitoch), no pravdepodobne súvisí s celkovou štruktúrou satelitu a jeho natočením (alebo jeho časti) voči pozorovateľovi (podľa niektorých autorov to dokonca môže byť skúška satelitnej "stealth" technológie).
Predpokladaná podoba satelitu Lacrosse
Lacrosse 5 bol vypustený 30. apríla 2005 z kozmodrómu Cape Canaveral pomocou nosnej rakety Titan 4B (išlo o posledný štart tohto nosiča z Cape Canaveralu) ako v poradí piaty a posledný satelit tohto typu. V súčasnosti sa nachádza na dráhe vo výške 709 x 719 km so sklonom 57° voči rovníku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára