nedeľa 30. júna 2013

Raketa Cyklon-3 (1991-86B)


29.júna som nasnímal ešte jeden raketový stupeň. Tentokrát išlo o posledný stupeň sovietskej rakety Cyklon-3 zo štartu 1991-86. Fotografia bola nasnímaná o 23:38 pri prelete rakety súhvezdiami Hadonos a Herkules, jasnosť objektu pritom neprekročila 3 mag. Raketa sa na orbite pohybuje po excentrickej dráhe o parametroch 435 x 2 999 km, pričom počas pozorovania sa nachádzala na zostupnej trajektórii blízko perigea.
Štart rakety typu Cyklon-3

K štartu rakety došlo 18. decembra 1991 z ruského severského kozmodrómu Pleseck a boli pri ňom vypustené 2 satelity medzinárodného vedeckovýskumného programu APEX. Hlavným a najväčším nákladom bola medzinárodná vedecká družica Interkosmos 25 (posledná z danej rady), avšak druhý, menší satelit je pre našu lokalitu zaujímavejší. Išlo totiž o v poradí tretiu československú družica pod názvom Magion-3. Tá predstavuje pritom posledný pod spoločnou česko-slovenskou vlajkou vypustený satelit (aj keď treba povedať, že slovenský podiel na družici bol o dosť menší ako český). Neskôr boli síce vypustené ešte dve ďalšie družice programu Magion, avšak tentokrát už čisto pod českou vlajkou. Na samostatnú slovenskú družicu si musíme ešte stále počkať.

No a späť k pozorovanej rakete Cyklon 3. Ide o trojstupňový na Ukrajine vyrábaný nosič odvodený od sovietskej medzikontinentálnej rakety R-36. Verzia Cyklon 3 je schopná na LEO dráhu vyniesť náklad o hmotnosti až 4,1 tony a jej celková výška presahuje 39 metrov. Jej posledný, 3. stupeň, označovaný aj ako S5.M je dlhý 2,7 metra a má priemer 2,4 metra. Poháňa ho motor RD-861 na kvapalné pohonné látky, ktorými sú osvedčená, no vysoko toxická kombinácia oxidu dusičitého a asymetrického dimetylhydrazínu.
Predštartovná príprava rakety Cyklon-3 aj s nákladom

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára