utorok 6. augusta 2013

Fengyun 3A


Štart družice Fengyun 3A
Čínsku meteorologickú družicu Fengyun 3A som nasnímal 5. augusta o 21:49 SELČ. Prechádzala cez súhvezdie Orol a dosiahla jasnosť asi 3,5 mag.

Tento satelit odštartoval 27. mája 2008 z kozmodrómu Tchaj-jüan pomocou rakety CZ-4C a v súčasnosti sa nachádza na dráhe o parametroch 820 x 835 km. Ide o prvú z najnovšej generácie čínskych meteorologických družíc obiehajúcich na polárnych heliosynchrónnych dráhach. Váži viac ako 2 tony, jej základné teleso je tvaru kvádru s rozmermi 4,4 x 2 x 2 metre a na jej palube je umiestnených 11 prístrojov určených pre rôzne meteorologické merania a detailné snímanie oblačnosti.
Podoba satelitu Fengyun 3A

Čo sa týka čínskeho meteorologického programu Fengyun (preložiteľné ako "Vietor a mrak") všeobecne, bol spustený v 80. rokoch a jeho prvá generácia polárnych družíc bola označovaná ako Fengyun 1, vrámci nej boli vypustené celkovo 4 satelity (jeden z nich bol zničený pri neslávne známej skúške antidružicovej zbrane v roku 2007). Fengyun 2 predstavovali geostacionárne meteorologické satelity, vypustených ich bolo celkovo päť. Zo spomínanej najnovšej generácie boli vypustené zatiaľ 2 družice.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára