nedeľa 4. augusta 2013

HTV-4


Nedávny štart HTV-4

Ďalšia výnimočná snímka súvisiaca s prevádzkou kozmickej stanice ISS sa mi podarila 4. augusta o 03:44 SELČ. Je na nej zaznamenaná čerstvá japonská zásobovacia loď HTV-4 pri svojom vôbec prvom vizuálne sledovateľnom prelete ponad Európu. Expozíciu som spustil krátko po vyjdení lode zo zemského tieňa, pričom spočiatku mala jasnosť asi 2,5 mag, so stúpajúcou výškou ale postupne zjasňovala a ku koncu expozície mal takmer 1 mag. Žiaľ sa mi už nepodarilo zaznamenať jasný záblesk tohto satelitu, ku ktorému došlo krátko po ukončení expozície a ktorý dosiahol hodnotu asi -2 mag. Satelit mal pomerne výraznú, zlatavo-oranžovú farbu (vďaka kaptonovej fólii, ktorá pokrýva značnú časť jeho povrchu)
Predštartovná príprava japonského "bociana"

V poradí štvrtá japonská loď HTV (v japončine známa aj ako Kounotori, teda biely bocian) odštartovala len niekoľko hodín pred tým, o 21:48 SELČ z kozmodrómu Tanegašima pomocou najsilnejšej japonskej rakety H-2B. Tento kozmický nákladiak je dlhý takmer 10 metrov a ku kozmickej stanici nesie viac ako 3,5 tony zásob vrátane jedla, hygienických potrieb, náhradných dielov, či nového vybavenia pre vedecké experimenty.

V čase fotografovania sa loď nachádzala na základnej obežnej dráhe o výške cca 200 x 300 km, pričom s ISS sa po viacerých orbitálnych manévroch má spojiť 9. augusta. Posledný stupeň rakety H-2B z tohto štartu už nebolo možné pozorovať, kedže bol pomerne krátko po odpojení lode HTV-4 navedení nad južným Pacifikom späť do atmosféry.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára