sobota 3. augusta 2013

Landsat 5


Americkú družicu pre diaľkový prieskum Zeme Landsat 5 som nasnímal 2. augusta o 22:08 SELČ. Jej jasnosť dosahovala asi 2,5 mag, pričom ku koncu fotografovanej stopy došlo k malému zjasneniu s hodnotou mierne prevyšujúcou 2 mag.
Štart satelitu Landsat 5

Landsat 5 štartoval z kozmodrómu Vandenberg pomocou rakety Delta 3920 ešte 1. marca 1984, pričom jeho činnosť bola ukončená len celkom nedávno, 5. júna 2013. Táto družica tak bola vo februári 2013 zapísaná aj do Guinnessovej knihy rekordov ako najdlhšie fungujúci satelit pre diaľkový prieskum Zeme. Je síce potrebné uviesť, že satelit sa posledné roky potýkal s množstvom technických problémov a k jeho vypojeniu sa odhodlala NASA až potom, ako u neho vypadol jeden z troch dôležitých stabilizačných gyroskopov, každopádne do svojho vypojenia slúžil plných 29 rokov, 3 mesiace a 4 dni. Pritom pôvodne bola aktívna životnosť tohto takmer 1,5 tonového satelitu určená len na 3 roky. Jeho hlavnými prístrojmi boli dva multispektrálne mapovacie skenery, ktoré odoslali za svoj "život" viac ako 2,5 milióna snímok zemského povrchu.
Podoba Landsatu 5 na orbite

Pôvodne sa tento satelit nachádzal na operačnej dráhe vo výške viac ako 700 km, no s jeho vyraďovaním z prevádzky bola so zvyškami paliva táto dráha postupne znižovaná  a v súčasnosti sa táto už "mŕtva" družica pohybuje na dráhe o výške 537 x 676 km.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára