piatok 29. augusta 2014

Foton-M 4 po druhýkrát


Prešiel necelý mesiac od vtedy, čo som prvýkrát odfotografoval ruskú vedeckú návratovú družicu Foton-M 4 (bližšie info tu). Teraz, 28. augusta 2014 o 21:12 SELČ sa mi to podarilo opäť, no možno už naposledy. Nedávno totiž bolo oznámené, že družica pristane 1. septembra ráno v Orenburgskej oblasti na juhu Ruska. Čiže už za pár dní sa dozvieme, ako dopadla pätica gekoních "kozmonautov", ktoré sú na jej palube. Pôvodne plánovaný televízny prenos z ich vesmírneho terária sa totiž nepodaril spustiť, a tak vedci na Zemi vlastne vôbec nevedia, ako sa im vodí a či vôbec žijú. Aj v nedávnej minulosti sa totiž pri podobných misiách už viackrát stalo, že kvôli technickým poruchám zvieracie posádky uhynuli a často sa to zistilo až po pristátii (naposledy takto dopadla príbuzná misia Bion minulý rok, kde našli v návratovom module uhynutých niekoľko desiatok myší a pieskomilov). Dúfajme, že súčasná misia Fotonu takto nedopadne a napriek počiatočným problémom bude plne úspešná a jej zvieracia posádka na palube sa šťastlivo vráti domov.
Na horeuvedenj fotografii prechádza Foton-M 4 tesne pod galaxiou M 31 v Andromede a kvôli horším pozorovacím podmienkam dosahuje nižšiu jasnosť ako pri posledne sledovanom prelete, tentokrát len asi 3,5 mag.
Pristávací modul Fotonu M-4 krátko po otvorení
(1. september 2014, Orenburgská oblasť, Rusko)

Update: Tak žiaľ moja negatívna úvaha sa naplnila. Pristávací modul síce 1. septembra úspešne pristál, avšak po jeho otvorení sa zistilo, že všetkých 5 gekonov uhynulo. Prežili iba druhé, menšie živočíchy na palube - mušky drozofily. Podľa všetkého gekony uhynuly kvôli zlyhaniu termoregulácie vnútri ich terária, kde sa kvôli tomu veľmi ochladilo. Síce nie až tak, aby zamrzli, avšak kvôli chladu ustrnuli do takej miery, že neboli schopné prijímať potravu a zomreli od hladu. Po otvorení modulu prebehla ich pitva, počas ktorej sa zistilo, že uhynuli len asi 2 dni pred pristátím, takže v čase môjho posledného, horeuvedeného pozorovania pravdepodobne ešte žili.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára