sobota 2. augusta 2014

Foton-M 4


Vzhľad Fotonu-M 4 (hore je guľovitá návratová kabína)

1. augusta 2014 o 21:44 SELČ som odfotografoval výnimočnú ruskú vedeckú družicu typu Foton-M, ktorá sa dizajnovo trochu podobá na staré sovietske Vostoky a na jej palube sa nachádza vskutku netradičná "posádka", ale bližšie o tom neskôr. Jasnosť družice príjemne prekvapila, kedže v maxime dosahovala dosahovala vyše 1 mag (išlo o perigeový prelet).

Satelit odštartoval nedávno, 18. júla z Bajkonuru pomocou nosnej rakety Sojuz 2-1a. Štart bol síce úspešný, no už zakrátko sa vyskytli závažné problémy. Na štvrtom obehu totiž sonda prestala reagovať na akékoľvek povely zo Zeme a neuskutočnila plánovaný zážeh motorov, ktorý mal zdvihnúť jej počiatočnú nízkoperigeovú eliptickú dráhu (cca 250 x 550 km). Telemetria sa však prijímať dala a údaje svedčili o tom, že takmer všetky systémy sondy sú v úplnom poriadku. Každopádne strata obojsmernej komunikácie bola vážnym problémom a niektoré pesimistické scenáre dokonca predpovedali neúspech celej misie. Našťastie, 26. júla sa po týždni podarilo riadiacemu stredisku obojsmernú komunikáciu obnoviť a momentálne to vyzerá so sondou úplne v poriadku, hoci bola ponechaná na nízkoperigeovej dráhe, z čoho som však ako pozorovateľ rád, na vyššej dráhe (plánovaných 575 km) by totiž jej jasnosť bola podstatne nižšia. Sonda by mala na orbite ostať 2 mesiace, po ktorých jej návratová kabína pristane v Rusku.
Predštartovná príprava družice

Družice rady Foton-M sú pokračovaním dlhodobého ruského programu návratových biolologicko-technologických satelitov, ktoré dizajnovo tak trochu vychádzajú ešte zo starých sovietskych pilotovaných lodí Vostok a Voschod. Podobajú sa veľkostne a aj vzhľadovo a tak ich pozorovanie môže slúžiť ako zaujímavá analógia k tomu, ako asi bolo možné pozorovať spomínané lode prvých pilotovaných misii v 60. rokoch (čitateľov, ktorý ich v tom čase mali to šťastie pozorovať na vlastné oči, asi nebude veľa). Celková hmotnosť lode Foton-M 4 je 6800 kg, pričom z toho je vyše 800 kg vyhradených pre celkovo 22 rôznych vedeckých experimentov. Z nich najzaujímavejším je výskum skutočnej živej "posádky" pobývajúcej na palube Fotonu. Tú tvorí 5 dospievajúcich gekónov, uložených v špeciálnom teráriu, z ktorého príjimajú vedci žívý videoprenos. Obnovenie komunikácie so sondou tak týchto
" kozmonautov" zachránilo a o 2 mesiace sa môžu bezpečne vrátiť domov.
"Kozmonauti" na palube Fotonu vo svojom teráriu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára