piatok 29. augusta 2014

SeaSat 1 & raketa Kosmos-3M (2008-31G)


SeaSat na orbite

Trajektórie starého amerického satelitu SeaSat a posledného stupňa ruskej rakety Kosmos-3M sa sa mi prekrížili na fotografii získanej 28. augusta 2014 o 21:47 SELČ. Jasnosť SeaSatu dosahovala asi 2,5 magnitúdy, zatiaľ čo raketa mala necelé 3 mag.

SeaSat-1 bol vôbec prvý veľký oceánografický satelit agentúry NASA a z kozmodrómu Vandenberg odštartoval ešte 27. júna 1978. Na svoju dobu išlo o naozaj obrovský a sofistikovaný satelit, ktorý sa skladal z dvoch hlavných modulov - prvý zabezpečoval riadenie satelitu a tvoril ho vlastne upravený posledný stupeň rakety Agena, k nemu bol pripojený druhý modul, ktorý niesol hlavne vedecké vybavenie vrátane vôbec prvej veľkej radarovej antény so syntetickou apertúrou (SAR). Celková dĺžka satelitu tak dosahovala 21 metrov, jeho váha bez paliva bola takmer 2300 kg. Satelit mohol pomerne detailne monitorovať teplotu oceánov, výšku vln či rýchlosť vetra. Hoci kvôli skratu v elektrickom napájaní fungoval len 106 dní namiesto plánovaných troch  rokov, poskytol satelit mnoho cenných dát a získané skúsenosti boli použité pri neskorších modernejších oceánografických satelitoch. V súčasnosti sa už dávno "mŕtvy" SeaSat pohybuje na dráhe o výške 746 x 750 km.
Podoba druhého stupňa rakety Kosmos-3M

Ďalší objekt na snímke, raketa Kosmos-3M, odštartovala z ruského kozmodrómu Kapustin Jar (ide o moje prvé pozorovanie objektu vypusteného z tohto miesta) takmer 30 rokov po SeaSate, 19. júna 2008 a na orbitu vyniesla 6 telekomunikačných satelitov siete Orbcomm. Posledný stupeň rakety Kosmos, dlhý takmer 6 metrov, sa ostal pohybovať na dráhe 659 x 670 km .

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára