nedeľa 3. augusta 2014

GPM & raketa Zenit-2


Satelit GPM na orbite
Darmo, na zemskej orbite je naozaj husto a tak je niekedy ťažko odfotografovať čisto len samostatný objekt, na ktorý ste sa zamerali. Ja som pôvodne na horeuvedenej snímke plánoval zaznamenať len nový japonsko-americký satelit GPM, ale blízko neho sa súčasne pohyboval aj jasný posledný stupeň ruskej rakety Zenit-2 a ďalší, trochu slabší objekt na nízkej LEO dráhe, ktorý sa mi však napriek veškerej snahe zidentifikovať nepodarilo (preto som ho na snímke označil len ako unid - unidentified, voľakedy korektné označenie UFO je totiž už príliš zdiskreditované;). Raketa Zenit dosahovala stabilnú jasnosť necelých 2,5 mag, zatiaľ čo GPM mal v maxime vyše 2 mag. Snímka vznikla 2. augusta o 22:52 SELČ.
GPM počas predštartovných príprav

Satelit GPM odštartoval 27. februára tohto roku pomocou rakety H-2A z japonskej Tanegašimy. Ide o veľký, takmer 4 tonový meteorologicko-výskumný satelit určený pre sledovanie globálnych snehových a dažďových zrážok. Je spoločným americko-japonským projektom, pričom základné teleso družice vyrobila NASA, zatiaľ čo japonská JAXA dodala špeciálny výkonný radar určený pre sledovanie zrážok a zabezpečila štart družice. K ľahkej sledovateľnosti satelitu prispievajú aj 13 metrové solárne panely, ktoré mu dodávajú energiu. V súčasnosti sa pohybuje sa na dráhe o výške 393 x 407 km.

Čo sa týka tohto exempláru rakety Zenit-2, odštartoval 25. decembra 1992 z Bajkonuru a na dráhu o výške vyše 830 km úspešne vyniesol družicu pre elektronický prieskum typu Celina-2 s oficiálnym označením Kosmos 2227. Na jej poslednom stupni neskôr došlo k viacerým explóziám nezisteného pôvodu a od rakety sa oddelilo viac ako 200 úlomkov. Avšak ako je očividné z dobrej pozorovateľnosti tohto objektu, celé vyše 10 metrové teleso tejto rakety určite deštruované nebolo  a pravdepodobne došlo k explóziám len v motorovej časti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára