nedeľa 17. augusta 2014

WorldView-3


WorldView-3 na orbite
Nový, najvýkonnejší civilný "špión" na orbite, ktorý odštartoval len pred pár dňami, sa stal terčom môjho objektívu 16. augusta o 22:33 SELČ. Na horeuvedenej fotografii je zachytená vzostupná časť jeho preletu krátko po vyjdení zo zemského tieňa, keď jeho jasnosť v maxime dosahovala vyše 3 mag. So zhoršujúcim sa (t.j. zväčšujúcim) fázovým uhlom však rýchlo klesala, ku koncu 30 sekundovej expozície mala len 3,5 mag a počas svojej kulminácie nepresahovala jasnosť satelitu 4 magnitúdy.

Ku štartu satelitu WorldView-3 došlo 13. augusta 2014 z kalifornského kozmodrómu Vandenberg pomocou nosnej rakety Atlas 5 vo verzii 401. Hmotnosť satelitu dosahuje 2800 kg, pričom je dlhý 5,7 metra a má solárne panely o rozpätí vyše 7 metrov. Ako som už naznačil, ide o civilný fotoprieskumný satelit, ktorý umožňuje poskytovať snímky zemského povrchu v dosiaľ nevídanom rozlíšení až 31 cm/pixel. Tým má síce ešte ďaleko od amerických vojenských satelitov KeyHole (predpokladaných cca 10 cm/pixel), avšak takmer konkuruje najvýkonnejším vojenským satelitom Francúzska a Ruska (necelých 25 cm/pixel).
Fotografia z predštartovných príprav zachytávajúca
objektív satelitu

Worldview-3 patrí americkej spoločnosti DigitalGlobe, ktorá je svetovým lídrom na poli poskytovania civilného satelitného snímkovania a má pod rukou celú flotilu fotoprieskumných družíc, pričom ich doterajší rekordmani, satelity WorldView-2 a GeoEye-1 dosahujú rozlíšenie 46, resp. 41 cm/pixel. Čerstvý prírastok do rodiny WorldView-3 operuje na dráhe o výške 612 x 614 km a za svoj výkon vďačí hlavne teleskopu o priemere objektívu až 1,1 metra. Okrem multispektrálnych optických snímok môže poskytovať aj infračervené snímky, samozrejme s menším rozlíšením. Očakáva sa, že operačná spôsobilosť satelitu bude minimálne 7 rokov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára