utorok 16. júla 2013

Genesis 1


16. júla 2013 o 00:20 SELČ som nasnímal experimentálny"nafukovací" modul Genesis 1 americkej komerčnej firmy Bigelow Aerospace. Prechádzal cez súhvezdie Labuť, pričom jeho jasnosť nebola konštantná a v maxime dosiahla asi 3 mag.
Záber z vonkajšej kamery umiestnenej na Genesise 1

Genesis 1 odštartoval z malého ruského kozmodrómu Jasnyj (bol to vôbec prvý orbitálny štart z tejto pôvodne čisto "nekozmickej" raketovej základne) 12. júla 2006 pomocou nosnej rakety Dnepr. Štart si zaplatila komerčná spoločnosť Bigelow Aerospace, ktorá vtedy mala (a stále má) veľké plány o stavaní hotelov zložených z nafukovacích modulov na obežnej dráhe. Hoci je síce od realizácie týchto plánov stále hodne ďaleko, podarilo sa jej vyslať na orbitu dve zmenšené makety týchto modulov, pričom Genesis 1 je prvou z nich. Modul má pevnú vnútornú kostru a pevné polosférické dná, jeho nafukovací plášť ale tvorí špeciálna mnohovrstvová plastová konštrukcia, vyrobená okrem iného z odolnej kevlarovej a vectranovej fólie. Celkový priemer modulu po nafúknutí je 1,9 metra, dlhý je 4,6 metra.
Biologické schránky vnútri modulu

 Modul pracoval viac ako 2,5 roka, pričom počas tejto doby overil plnú funkčnosť a udržateľnosť životných podmienok vnútri modulu. Na jeho palube boli umiestnené aj dve biologické schránky s veľkými madagaskarskými švábmi a skákajúcimi larvami mexického motýľa (tzv. mexické fazule). Je samozrejmé, že tieto živočíchy sú už dávno mŕtve, tak ako aj celý satelit, ktorý sa nestabilizovane "kotúľa" po orbite (o čom svedčia aj jeho náhle  zmeny jasnosti) a do niekoľkých rokov zhorí v atmosfére (nachádza sa totiž na dráhe vo výške cca 540 km).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára