streda 17. júla 2013

NOSS 3-4 (2007-27A & C)


Dvojicu amerických vojenských družíc NOSS 3-4 som nasnímal 16. júla 2013 o 23:42 SELČ. Obe družice sa pohybovali vo formácii, pričom NOSS 3-4 A predchádzala svojho "komplica" asi o 2,5 stupňa. Satelity dosahovali jasnosti okolo 4 mag, pričom objekt C sa javil o málo slabší ako objekt A.
Predpokladaná podoba satelitov NOSS 2. generácie 

Satelity štartovali 15. júna 2007 z Cape Canaveralu pomocou rakety Atlas 5, ktorej posledný stupeň Centaur som pozoroval pred niekoľkými týždňami. Už pri ňom som uviedol, že počas štartu nepracoval úplne správne a satelity sa dostali na nižšiu dráhu, ako sa plánovalo, no pomocou vlastných pohonných jednotiek sa nakoniec na stanovené operačné dráhy dostali. Jediná daň, ktorú za to zaplatia je to, že budú mať kvôli väčšiemu množstvu minutého paliva o pár rokov nižšiu operačnú životnosť. Po navedení na dráhu bol prvý satelit (2012-27A) označený ako USA 194, druhý objekt na dráhe (2012-27C) však meno nedostal a bol oficiálne označený len ako "úlomok". Tento očividne krycí manéver bol však úplne zbytočný, pretože pozorovatelia zakrátko zistili, že objekt C sa dlhodobo pohybuje za Áčkom v blízkej, udržovanej formácii, čo žiadny "úlomok" sám od seba určite nedokáže.
Výroba pohonnej jednotky satelitov NOSS

A tak bolo napriek snahe o utajenie jasné, že satelity sú najnovším, v poradí štvrtým prírastkom 3. generácie satelitov systému americkej námornej rozviedky NOSS (Naval Ocean Surveillance System). Tieto satelity sú typu ELINT (Electronic Inteligence) a teda slúžia na pasívne zachytávanie rádiovej komunikácie námorných plavidiel, pričom vďaka pohybu v blízkych formáciách dokážu tieto plavidlá sledovať a presne lokalizovať vďaka metóde multilaterácie. Súčasná, tretia generácia týchto družíc si vystačí s dvoma satelitmi, predošlé generácie tohto systému však lietavali v trojiciach, čo predstavovalo pre pozorovateľov oblohy nádhernú podívanú. Pred rokmi som mal sám šťastie viackrát tieto "trojičky" pozorovať, v súčasnosti sú už však všetky "rozpustené" a tak si musíme vystačiť s "dvojičkami". Detaily o týchto satelitoch sú samozrejme utajené, no je zrejmé, že sú vybavené objemnými pohonnými systémami pre korekcie dráhy, ktoré sú pre udržovanie letu vo formácii nevyhnutné. Pozorovaný pár NOSS 3-4 sa pohybuje na dráhach o priemernej výške cca 1100 km.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára