utorok 30. júla 2013

NOSS 2-1 (1990-50C & D)

Dvojicu amerických vojenských satelitov typu NOSS som nasnímal 28. júla o 23:28 SELČ. Pohybovali sa vo formácii vo vzdialenosti asi 20° od seba, pričom každý dosiahol v maxime jasnosť presahujúcu 3 mag.
Štart družíc NOSS 2-1

Satelity odštartovali z floridského Cape Canaveralu 8. júna 1990 pomocou rakety Titan 4A. Boli prvými z 2. generácie satelitov pre námorný elektronický prieskum NOSS, o ktorých som podrobnejšie hovoril pri zázname pozorovania dvojice NOSS 3-4 patriacej k novšej, 3. generácii. Už tam som spomínal, že satelity 2. generácie sa pohybovali v blízkych trojiciach, no že v súčasnosti sú už všetky tieto formácie rozpustené. Síce je to tak, ako je však aj z fotografie zrejmé, niektoré zo starších generácii NOSS sa ostávajú pohybovať vo vzájomnej blízkosti, hoci už bez svojho tretieho člena. Tieto satelity sú tak očividne stále funkčné a asi aj operačne spôsobilé, pričom pravdepodobne v obmedzenejšej miere doplňujú informácie do systému novších generácii NOSS. Ich dráha je však už iná; pôvodne sa pohybovali na "klasických NOSS orbitách" vo výškach cca 1000 x 1200 km, v súčasnosti majú excentrickejšie dráhy s oveľa nižším perigeom (cca 600 x 1600 km). Pri snímaní fotografie boli relatívne jasné práve vďaka tomu, že sa pohybovali v blízkosti tohto perigea. Pôvodný, chýbajúci člen pôvodnej trojice (E) je síce tiež stále na podobnej orbite, za nasnímanou dvojicou ale pri prelete zaostáva až o niekoľko minút.
Predpokladaná podoba satelitov NOSS 2. generácie

Po štarte dostali družice oficiálne označenia USA  60 (E), USA 61 (C) a USA 62 (D). Spolu s nimi však bol na dráhu vypustený aj objekt USA 59, ktorý však pravdepodobne predstavoval retranslačnú telekomunikačnú družicu a do systému NOSS tak priamo nepatril.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára