pondelok 8. júla 2013

USA 161 (NROL 14)


Napriek nie práve najlepším pozorovacím podmienkam som 8. júla 2013 o 02:41 SELČ úspešne nafotografoval americký vojenský satelit USA 161. Pohyboval sa cez súhvezdia Šíp, Líška a Lýra, pričom na začiatku expozície dosahoval jasnosť asi 1,5 mag, ku koncu však klesol k menej ako 3 magnitúdam.
Štart rakety Titan 4B so satelitom USA 161

USA 161 (označovaný aj ako NROL 14) odštartoval 5. októbra 2001 z kozmodrómu Vandenberg pomocou nosnej rakety Titan 4B. Tento satelit patrí k prísne utajenému programu veľkých fotoprieskumných špionážnych družíc agentúry NRO typu Key Hole 11B (KH-11B), ktoré sú niekedy označované aj ako Kennen, alebo Improved Crystal. Tak ako pri všetkých novodobých amerických vojenských programoch, aj v prípade tohto typu satelitov nie sú známe takmer žiadne oficiálne podrobnosti. Z viacerých neoficiálnych zdrojov sa však predpokladá, že USA 161 patrí k zdokonalenej verzii týchto satelitov, ktorá je označovaná ako Block IV (podľa iných zdrojov však ešte patrí k staršej verzii Block III). O týchto satelitoch sa predpokladá, že sa do istej miery podobajú Hubbleovmu teleskopu, majú valcový tvar o dĺžke asi 15 metrov a priemer 5,3 metra. Nesú veľký zrkadlový ďalekohľad o priemere objektívu asi 3 metre, pomocou ktorého môžu snímať zemský povrch v rozlíšení medzi 7 až 10 cm/pixel. Obľúbený mýtus o tom, že dokážu prečítať titulky novín je teda hlúposť, no už je možné, že dokážu rozoznať, či tie noviny človek v rukách drží alebo nie. Satelity dokážu zemský povrch snímať nielen vo viditeľnom, ale aj v blízko-infračervenom žiarení a sú vybavené pohonným modulom, ktorý im umožňuje robiť rozsiahle korekcie obežnej dráhy. Celková hmotnosť satelitu aj s pohonnými látkami je asi 17 ton. Jedna z mála vecí, ktoré sa o týchto satelitoch s určitosťou vie je to, že sú veľmi drahé a cena jedného presahuje 1,3 miliardy dolárov.
Predpokladaná podoba satelitu KH-11

Okrem USA 161 sú na orbite v súčasnosti pravdepodobne ešte 3 ďalšie satelity typu KH-11B (USA 129, USA 186 a USA 224). Tieto satelity sa v zásade pohybujú na excentrických dráhach o približných parametroch 250 x 1000 km, USA 161 je však iný. Pôvodne bol na podobnej orbite aj on, no neskôr začal robiť rozsiahle manévre, ktorými sa hlavná polos jeho orbity znižovala a stávala stále viac kruhovou. Práve časté korekcie orbity, ktoré tento satelit vykonáva, spôsobujú amatérskym pozorovateľom problémy pri jeho vyhľadávaní a satelit sa im často stráca. Oficiálne parametre jeho orbity sú totiž utajené a známe len vďaka amatérskym pozorovaniam. Ja sám som sa v nedávnej dobe viackrát pokúšal o pozorovanie tohto satelitu, avšak neúspešne. Jeho súčasná, najnovšie odhalená orbita má parametre 390 x 393 km. Dôvody, prečo satelit často manévruje a nie je na klasickej operačnej dráhe nie sú presne známe, no predpokladá sa, že v roku 2003 na satelite došlo k vážnym technickým problémom a hoci je do istej miery funkčný, už nie je operačne spôsobilý.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára